Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Βερενίκη» στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

23 Ιουνίου 2015 12:15

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο φέτος γίνεται 60 ετών περιλαμβάνει τη «Βερενίκη» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Ιουλίου στο Κτίριο Δ της οδού Πειραιώς 260.

Η «μεγαλειώδης θλίψη», αιτία ευχαρίστησης για τον θεατή του Ρακίνα, βρίσκεται συμπυκνωμένη στην πλέον λιτή τραγωδία του, τη Βερενίκη (1670), που ανατέμνει το αδύνατο του έρωτα.

Όταν ο Τίτος έρχεται στη Ρώμη, για να αναλάβει την εξουσία, τον συνοδεύει η Βερενίκη, βασίλισσα της Παλαιστίνης, με την προοπτική του γάμου τους, μετά από μακρόχρονο έρωτα. Η Σύγκλητος αντιτίθεται. Οι ελπίδες του ερωτευμένου με τη Βερενίκη βασιλιά Αντίοχου αναπτερώνονται.

Η «Βερενίκη» είναι στην κυριολεξία ένα τοπίο πόθου, το οποίο μένει πάντα σιωπηλό - το αριστουργηματικό αυτό κείμενο θεωρώ πως υπάρχει για να μας καθοδηγήσει σε ένα τοπίο άκρατης σιωπής. Εκεί, κατοικεί η επιθυμία, όχι στον λόγο. Κι αυτό το τρίπτυχο σιωπής, επιθυμίας και τοπίου είναι κάτι που με συγκλονίζει, και ταυτόχρονα, το θεωρώ απόλυτα σύγχρονο, για να μην τολμήσω να πω avant-garde.

Ερμηνεύουν οι Μαρία Ναυπλιώτου, Νέστορας Κοψιδάς, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Σωτήρης Τσακομίδης, Θανάσης Δόβρης και Κλήμης Εμπέογλου.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr