×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ολοκληρώθηκε το τουρνουά μπάσκετ της ΟΒ Νάξου της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

16 Ιουνίου 2013 15:22

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΒ Νάξου της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών αλλά και νέων μεγαλύτερης ηλικίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εννιά ομάδες αγοριών και δύο κοριτσιών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν μπάσκετ φτιάχνοντας την ομάδα τους, να διασκεδάσουν αλλά και να ακούσουν μέσα από την κεντρική ομιλία της ΚΝΕ για τα αίτια της χρήσης των ναρκωτικών, για το πως το σύστημα σπρώχνει τους νέους στη ναρκωθολούρα και τους διώχνει μακριά από τα γήπεδα και τον αθλητισμό, αλλά και για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της μόνης πολιτικής νεολαίας που λέει ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

Η εκδήλωση έληξε με την απονομή αναμνηστικών συμμετοχής σε όλους τους παίχτες που συμμετείχαν στο τουρνουά.

{vsig}kne-narkotika-15-06-13{/vsig}

Ομιλία για ναρκωτικά
Καλησπέρα σας. Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την παρουσία σας απόψε και τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκδήλωση που διοργάνωσε η οργάνωση βάσης Νάξου της ΚΝΕ, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Ποια είναι όμως η ΚΝΕ;

Η ΚΝΕ είναι η πολιτική νεολαία του ΚΚΕ και παλεύει στο πλευρό του για την οργάνωση και διαπαιδαγώγηση της νεολαίας στον αγώνα για μια κοινωνία ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φίλοι και φίλες,

Διοργανώσαμε σήμερα αυτή την εκδήλωση με τη μορφή του τουρνουά μπάσκετ για να αναδείξουμε ότι η λύση σήμερα δεν είναι ο ατομικός δρόμος, ούτε η θολούρα που δημιουργούν στο μυαλό όλες αυτές οι ουσίες που ναρκώνουν το μυαλό και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Η λύση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα, στη συλλογική διεκδίκηση, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες που έχουμε σήμερα στον 21ο αιώνα.

Η άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλοι στα σπίτια μας, με την ανεργία να χτυπά την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας, με τους γονείς μας να απολύονται, να μειώνονται οι μισθοί τους και να καλούνται να πληρώσουν χαράτσια και φόρους, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να ξεδιπλώσει σήμερα ο μαθητής, ο νέος το ταλέντο του, να αναπτύξει τις δυνατότητες του, να μοιραστεί τις δημιουργικές αναζητήσεις του. Στη σημερινή κοινωνία που τα πάντα κρίνονται με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών πρέπει να πληρώσεις τουλάχιστον 10 ευρώ για να παίξεις μια ώρα μουσική σε στούντιο, 5 ευρώ για μία ώρα σε γήπεδο 5*5, εγγραφή σε σχολή χορού, θεατρικό εργαστήρι κ.ο.κ. Το μεράκι μας κοστίζει ακριβά. Στα σχολεία μας δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Το ζήτημα περιπλέκεται αν συνυπολογίσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που αφήνει το τρέξιμο σχολείο – σπίτι – φροντιστήριο. Ταυτόχρονα το σύστημα επιδιώκει και μέσα από τον πολιτισμό να αποπροσανατολίζεται η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα, να ελέγξει συνειδήσεις, να αλλοιώσει, να χαλάσει τις σκέψεις και τα όνειρά μας. Προβάλλει πρότυπα της ναρκωκουλτουρας (ατομική λύση - φυγή από την πραγματικότητα), της υποκουλτούρας (μετατροπή της ψυχαγωγίας σε εκτόνωση), του lifestyle.

Η χρήση και η εξάρτηση από ουσίες είναι φαινόμενο ακραίας αποξένωσης με κοινωνικές αιτίες. Οι νέοι σπρώχνονται σε μια πράξη «φυγής», την οποία πολλές φορές οι ίδιοι μπορεί να τη θεωρούν ως πράξη αντίστασης.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ναρκωτικά στέλνουν τους νέους στο περιθώριο. Είναι ακόμα ένας μηχανισμός καταστολής και ελέγχου των νεανικών συνειδήσεων. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση, στην απάθεια, στη μοιρολατρία. Η χρήση σε κάνει να ζεις «σβησμένος» χωρίς κανένα ενδιαφέρον, χωρίς καμιά ανησυχία. Γι' αυτό και τα ναρκωτικά αξιοποιούνται από το σύστημα ως μηχανισμός καταστολής και έλεγχου των νεανικών συνειδήσεων.

Η κρίση αυξάνει τη χρήση.

Σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, πολύ περισσότερο όταν αυτή οξύνεται, οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά της ηλικίας μας στις ουσίες παραμένουν και γιγαντώνονται. Όταν χιλιάδες νέοι, στην πιο παραγωγική τους ηλικία πετιούνται στο δρόμο και μένουν άνεργοι, όταν όσοι δουλεύουν, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, όταν παρατάνε σχολείο και σπουδές γιατί οι οικογένειές τους δεν αντέχουν το κόστος, όταν υπάρχουν μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα, όταν δεν βλέπουν στη ζωή τους καμιά προοπτική, τότε αυξάνει και η πιθανότητα να αναζητήσουν τη «φυγή» και να στραφούν στις ουσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιόδους κρίσης «μπαίνουν» στις πιάτσες νέα συνθετικά ναρκωτικά, που κοστίζουν λίγο, με σκοπό να φτάσουν σε ακόμα περισσότερους, να «χτυπήσουν» ακόμα περισσότερους. Οι χρήστες των ναρκωτικών αυτών είναι κυρίως νέα παιδιά, φτωχοί και άνεργοι.

Ταυτόχρονα η ανεργία αλλά και τα άλλα οικονομικά προβλήματα που δε λείπουν από κανένα λαϊκό σπίτι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την οικογένεια να αναζητήσει θεραπεία.

Το ΠΑΚΟ στην Αργεντινή...

Το 2001, που στην Αργεντινή βάθαινε η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της στη ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, έκανε την εμφάνιση του ένα νέο ναρκωτικό, το «πάκο». Το «πάκο ήταν πάμφθηνο και ήταν γνωστό και ως «ο εξολοθρευτής των φτωχών» ή «ο κλέφτης του μυαλού». Το λόγο για τον οποίο εμφανίστηκε το «πάκο εξηγεί μέσα σε λίγες γραμμές ο διευθυντής λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας κατά των εθισμών του Μπουένος Άιρες. «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι έπρεπε να εξολοθρευτεί μια γενιά εφήβων και νέων που δεν είχε δουλειά, δε θα είχε θέση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δε θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί στην κοινωνία. Και επιπλέον, δεν θα έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές». Η κρίση μπορεί να ξεπεράστηκε προσωρινά, όμως το «πάκο έμεινε αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Αργεντινή καταναλώνονται καθημερινά 500.000 δόσεις, ενώ η χρήση του αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία 200%.

Το «ΣΙΣΑ» στην Ελλάδα...

Πρόσφατα ένα «παρόμοιο» ναρκωτικό εμφανίστηκε στις πιάτσες της Αθήνας. Το «σίσα» ή αλλιώς «η κόκα των φτωχών». Είναι μια νέα ουσία που εμφανίστηκε (όπως το πάκο) σε περίοδο που η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας οξύνεται και βαθαίνει. Αποτελεί μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, κοστίζει 2 ή 3 ευρώ και είναι τρομερά επικίνδυνο καθώς περιέχει συστατικά όπως υγρά μπαταρίας, ποντικοφάρμακο, ασετόν, χλωρίνη, φωτιστικό πετρέλαιο και στρυχνίνη. Λόγω της χαμηλής του τιμής η χρήση του αυξάνεται συνεχώς, ενώ πέφτει όλο και περισσότερο η ηλικία των χρηστών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά 14 χρονών που κάνουν χρήση.

Σε θέλουν υποταγμένο, μην τους κάνεις το χατίρι!

Η πείρα από την Αργεντινή και την Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι ο καπιταλισμός, το σύστημα των εκμεταλλευτών, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να στεριώνει την εξουσία του και να κρατά σκυφτούς τους εκμεταλλευόμενους. Θα αξιοποιεί κάθε μέσο. Και τα ναρκωτικά είναι ένα τέτοιο μέσο, που συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό το σκοπό. Να μένει η νεολαία με σκυμμένο το κεφάλι, από την πιο τρυφερή ακόμα ηλικία, να στρέφεται στη «φυγή» από την πραγματικότητα και όχι να την αντιμετωπίζει κατάματα, με θάρρος και να την παλεύει μέχρι να την ανατρέψει.

Καλούμε σήμερα να δυναμώσει η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με σύνθημα «ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ – ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ». Να μην συμβιβαστεί η νέα γενιά με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της. Λέγοντας «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ».

Σε μια οργανωμένη κοινωνία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιράζονται τον πλούτο λίγοι και τη φτώχεια πολλοί, η παραγωγή, η διακίνηση και η προβολή των ναρκωτικών και οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Έχουν όλα ρίζα στην ίδια κοινωνία που είναι εκμεταλλευτική, καταπιεστική. Τα ναρκωτικά δεν είναι ούτε ατομικό ζήτημα, ούτε ελεύθερη επιλογή, ούτε δικαίωμα μας, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Δημιουργούν στάση ζωής, πρότυπα συμπεριφοράς. Δηλητηριάζουν ένα κομμάτι της νεολαίας.

Η διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί μια τεράστια οικονομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οικονομίας αυτού του βάρβαρου συστήματος, του καπιταλισμού. Τα κέρδη αυτής της επιχείρησης από την παραγωγή, την εμπορία, τη διακίνηση είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 δις ετησίως. Δίπλα σε αυτά και όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα που προσπαθεί να εξοικειώσει τη νεολαία με τα ναρκωτικά.

Ωφελημένοι από αυτές τις ευρωενωσιακές πολιτικές, που τις στηρίζουν και οι κάθε είδους «αριστεροί ανανεωτές», είναι οι διαχειριστές του καπιταλιστικού χρεοκοπημένου και σάπιου συστήματος που σπρώχνει στο θάνατο τους νέους μέσα από την πώληση «φυγών» από την αβάσταχτη πραγματικότητα που το ίδιο φτιάχνει, οι έμποροι των ναρκωτικών ουσιών με δυσθεώρητο τζίρο, οι φαρμακοβιομηχανίες που τρέχουν ασθμαίνοντας να προλάβουν την παραγωγή των ανταγωνιστών που θα χορηγηθούν ως υποκατάστατα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχουν οι θέσεις και η δραστηριότητα οργανώσεων και πολιτικών δυνάμεων που προωθούν κι αυτοί τη ναρκωκουλτούρα, προβάλλοντας την αποποινικοποίηση, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, την καλλιέργεια χασίς. Μέχρι που κάνουν και ναρκοφεστιβάλ (όπου φέτος εκτός από τις διάφορες και συνηθισμένες ΜΚΟ που αναλαμβάνουν να το διοργανώσουν, το στήριξαν μεταξύ άλλων: η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία Συνασπισμού, η Φιλελεύθερη Συμμαχία κ.α).

Στη χρήση ναρκωτικών, το σύστημα βρίσκει το «φάρμακο» για τη φτώχεια, την ανεργία, την κατανάλωση πολιτιστικών σκουπιδιών. Δηλαδή θολούρα στο μυαλό και τα κεφάλια κάτω. Σε ένα ελεύθερο σύστημα που όχι μόνο αναπαράγει το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά προπαγανδίζει τον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο διαχωρισμό «μαλακά-σκληρά», η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν είναι ελεύθερη επιλογή. Η «φυγή» δεν είναι πράξη αντίστασης και απειθαρχίας στο σύστημά τους.

Η ναρκωκαταστολή είναι πάγια μέθοδος των εκμεταλλευτών, για να ελέγχουν της επιλογές και τη στάση ιδιαίτερα των νέων. Για να ναρκώνουν τη σκέψη, να μετατρέπουν την αναζήτηση διεξόδου από το βάρβαρο σύστημά τους, σε φυγή από την πραγματικότητα και «χάσιμο» στους λαβύρινθους ψευδαισθήσεων.

Η καλύτερη συνταγή της κυρίαρχης τάξης, για μια νεολαία που θα την απαλλάξει από τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματός της, είναι η διευκόλυνση έως και η προτροπή στη μαστούρα και στα υποκατάστατά της.

Είναι πολύ βολικό για το σύστημα, όταν για να γνωρίσεις τον κόσμο, για να κάνεις παρέα με συνομήλικούς σου, για να αποκτήσεις ένα είδος ταυτότητας μέσα στην κοινωνία που θα σε προσδιορίζει και για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της ζωής, πρέπει να υπάρχει μια προϋπόθεση: να κάνεις χρήση. Η χρήση ουσιών ανάμεσα στην επικοινωνία και τις σχέσεις των ανθρώπων , τις διαστρεβλώνει, μέχρι που κυριαρχεί. Μέχρι που τελικά επικρατεί η σχέση του χρήστη με την ουσία.

Η τοξικομανία, ως ακραία μορφή αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου, δεν υπήρχε ανέκαθεν. Μπορεί η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών να χάνεται στα βάθη των αιώνων, η εμφάνιση όμως της τοξικοεξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου αποτελεί γέννημα θρέμμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής , του καπιταλισμού και φανερώνει, με τον πιο δραματικό τρόπο, όλη τη σαπίλα της σημερινής κοινωνίας, όλη τη βρώμα αυτού του συστήματος. Γι' αυτό δε μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση του τι γινόταν πριν χίλια χρόνια, με τη χρήση στη σημερινή εποχή.

Τα μέλη της ΚΝΕ αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερωθεί η νεολαία, να φουντώσει η μαζική-λαϊκή δράση, η δράση των αγωνιστικών συσπειρώσεων και φορέων της νεολαίας.

Πρωτοστατούμε έτσι ώστε να φουντώσει η διεκδίκηση για επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Για εξειδικευμένους δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών μέτρων της ποινής, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε «στεγνά» προγράμματα. Επιείκεια για το χρήστη είναι η οργανωμένη προσπάθεια να απαλλαγεί από την εξάρτηση.

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μη χαθεί κανένας νέος από τον αγώνα, τη συλλογική οργανωμένη πάλη, τη διεκδίκηση, εξαιτίας των ναρκωτικών. Για να οξυνθούν οι αντιστάσεις και τα αντανακλαστικά της νεολαίας γύρω από αντιδραστικές, ψευτομοντέρνες και επικίνδυνες θεωρίες.

Και στο ζήτημα των ναρκωτικών συγκρούονται δύο βασικές γραμμές. Η μια του συμβιβασμού και της διαχείρισης και η άλλη της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι στην αντίπερα όχθη. Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που τα γεννούν. Πιστεύουμε ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Αυτό το γεγονός δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, αρκεί να υπάρχει πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόληψη-θεραπεία- κοινωνική επανένταξη και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Η θέση μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά δικαιώνεται καθημερινά.

Η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία που λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Η θέση μας για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά πηγάζει από την πάλη μας για μια κοινωνία που στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, δηλαδή στην κοινωνία που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το Σοσιαλισμό.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos