Η αβεβαιότητα γυρίζει την πασχαλινή αγορά στο 2012

11 Απριλίου 2015 12:58

Κανόνας στο λιανεμπόριο τείνει να γίνει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση των τιμών, αλλά και η αρνητική ψυχολογία που πυροδοτείται από την παρατεταμένη ανασφάλεια προκαλούν νέα καθίζηση στον τζίρο της πασχαλινής περιόδου, που φέτος θυμίζει έντονα την κατάσταση που επικρατούσε το 2012 λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις.

 

Η περιορισμένη ρευστότητα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και η αναζωπύρωση των σεναρίων περί Grexit, ακόμη και αν αυτά έχουν διαψευσθεί έως τώρα, επιτείνουν την ανασφάλεια, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την αγοραστική όσο και την τουριστική κίνηση. Οι έμποροι κάνουν λόγο για καθίζηση του τζίρου κατά 20% σε σύγκριση με το 2014, χρονιά κατά την οποία η αγοραστική κίνηση ήταν επίσης μειωμένη. Οι εποχές δε που αρκετές εβδομάδες πριν από το Πάσχα η πληρότητα στα καταλύματα των δημοφιλών προορισμών ήταν 100% φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι Ελληνες, παρά τις ελπίδες περί του αντιθέτου, ετοιμάζονται να περάσουν ένα ακόμη Πάσχα με ύφεση. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μειωμένοι, η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, πάνω από 26%, ενώ το δώρο Πάσχα που κάποτε αποτελούσε ισχυρή τονωτική ένεση για το λιανεμπόριο καταβάλλεται μόνο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις έχει περικοπεί ακόμη και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή καταβάλλεται μόνο αυτό και υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των κανονικών μισθών. Τον Ιανουάριο του 2015 ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ ο όγκος πωλήσεων είχε αρνητικό πρόσημο για πέμπτο συνεχή μήνα. Αν και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015, οι έμποροι εκτιμούν ότι συνεχίζεται η κατάσταση αδράνειας στην αγορά, κάτι άλλωστε που φάνηκε κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και νωρίτερα, κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Η υποτονική αγοραστική κίνηση επηρεάζεται και από τις υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές στα βασικά τρόφιμα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα παιδικά παιχνίδια, αλλά και στα είδη ζαχαροπλαστείου παραμένουν δυσανάλογα υψηλές.

Μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, κάτι βεβαίως που σχετίζεται και με το γεγονός ότι το Πάσχα είναι νωρίς φέτος, ενώ ο καιρός μόνο σύμμαχος δεν μπορεί να θεωρηθεί, είναι και η τουριστική κίνηση. Η έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η «Κ» έδειξε ότι ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση η εύρεση καταλύματος μέσω Διαδικτύου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σημαντικά αυξημένη από την άλλη εμφανίζεται η αεροπορική δραστηριότητα, καθώς περισσότεροι επιβάτες θα χρησιμοποιήσουν φέτος το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους τις ημέρες του Πάσχα. Μοιάζει οξύμωρο, αλλά η αύξηση αυτή συνδέεται επίσης σε μεγάλο βαθμό με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Το ταξίδι με το αεροπλάνο, ειδικά εάν ο επιβάτης έχει προνοήσει να εκδώσει αρκετό καιρό πριν το εισιτήριό του, είναι συχνά πιο οικονομικό από το ταξίδι με πλοίο ή με αυτοκίνητο. Η μετατόπιση από τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στις αεροπορικές είναι άλλωστε κάτι που έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Το κόστος της βενζίνης από την άλλη και των διοδίων συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά για τις οδικές μεταφορές.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos