×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Νέος ΚΟΚ με πρόστιμα που τσούζουν

15 Απριλίου 2013 11:06

Τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για όποιον οδηγεί χωρίς δίπλωμα και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των αδειών οδήγησης περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ για οδηγό μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου που εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης. Επίσης, επανέρχεται η παλαιά διάταξη του ΚΟΚ, σύμφωνα με την οποία όποιος εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες.

Αφαιρείται ακόμη η κατεχόμενη άδεια για 30 ημέρες. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.

Παράλληλα «περνάει» και στον ΚΟΚ η υποχρέωση των οδηγών να φέρουν μαζί τους το δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ και την κάρτα ελέγχου καυσαερίων εκτός από την άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας, το αποδεικτικό ασφάλισης και την απόδειξη τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί οδηγός ο οποίος δεν φέρει τα απαραίτητα έγγραφα, προβλέπεται πρόστιμο 20 ευρώ για κάθε ένα από αυτά που δεν έχει μαζί του, αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 ευρώ για το σύνολό τους. Με τις νέες διατάξεις μειώνεται κατά 20 ευρώ το κόστος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, το οποίο ορίζεται ότι θα ανέρχεται στα 90 ευρώ αντί των 110, και ορίζεται ότι η αμοιβή στους γιατρούς θα καταβάλλεται απευθείας από τους υποψηφίους.

Ωστόσο, το συνολικό κόστος για το δίπλωμα θα είναι αυξημένο, καθώς πλέον οι υποψήφιοι οδηγοί υποχρεούνται σε επιπλέον πέντε ώρες μαθημάτων (20 από 25) και καταβάλλουν παράβολο 10 ευρώ για κάθε επανεξέταση.

Η χρέωση για την εκτύπωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης θα είναι 30 ευρώ, ενώ σε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου λόγω απώλειας ή κλοπής θα καταβάλλεται επιπρόσθετο ποσό 30 ευρώ.

400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Διπλάσιο πρόστιμο και για τους αυτοκινητιστές

Διπλασιασμό του προστίμου -από 200 σε 400 ευρώ- που επιβάλλεται σε επαγγελματίες οδηγούς φορτηγού ή λεωφορείου, εφόσον εντοπιστούν να οδηγούν χωρίς να κατέχουν το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, προβλέπουν οι αναθεωρημένες διατάξεις του ΚΟΚ. Επίσης προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησής τους, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Οι νέες ρυθμίσεις μειώνουν το κόστος για τη χορήγηση του πιστοποιητικού από τα 70 σε 40 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες οφείλουν σταδιακά να το αποκτήσουν παρακολουθώντας τα απαιτούμενα μαθήματα μέσα στον επόμενο χρόνο ανάλογα με την κατηγορία.

Επίσης προβλέπεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν μαζί τους εκτός των υπολοίπων απαραίτητων εγγράφων και την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΑDR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν. 1741/1987, τη βελτίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 20 ευρώ για κάθε έγγραφο που λείπει.

ΤΑ ΣΥΝ & ΤΑ ΠΛΗΝ

Πρόστιμο 200 ευρώ, φυλάκιση έως 1 χρόνο και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για έναν μήνα σε όποιον οδηγεί χωρίς δίπλωμα

Πρόστιμο 400 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για έναν μήνα στους επαγγελματίες που οδηγούν χωρίς Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

Πρόστιμο 20 ευρώ για κάθε έγγραφο που απαιτείται να φέρει μαζί του ο οδηγός και δεν το διαθέτει

Μείωση κόστους χορήγησης άδειας οδήγησης από 110 σε 90 ευρώ

Μείωση κόστους χορήγησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας από 70 σε 40 ευρώ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos