Ανησυχία από την έξαρση της γρίπης τύπου Η1Ν1 στην Ελλάδα

09 Φεβρουαρίου 2016 16:51

Τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα θανατηφόρα κρούσματα γρίπης που προκαλούνται από τον ιό τύπου Α (Η1Ν1), εμπνέουν την ανησυχία των ειδικών επιδημιολόγων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της πρόσφατης έξαρσης των περιστατικών.


Συγκεκριμένα, μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, 57 άτομα έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα στα οποία αρκετά παιδιά, άτομα νεαρής ηλικίας αλλά και ηλικίας κάτω των εξήντα ετών, ενώ τουλάχιστον 144 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων.

Το ανησυχητικό με τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων και προσβολής από την γρίπη, είναι ότι τα κρούσματα παρουσιάζονται αρκετά αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες, προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

Κάμψη του επιδημιολογικού φαινομένου αναμένεται από τα μέσα Απριλίου και τη βελτίωση του καιρού καθώς η εξάπλωση της γρίπης ευνοείται από τις ψυχρές καιρικές συνθήκες. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση της γρίπης από τα πρώτα συμπτώματα.

Συστήνουν απαραιτήτως τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με βαρύ ιατρικό ιστορικό καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που τελικά καταλήγουν χάνοντας τη μάχη για τη ζωή, είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο όπως δείχνουν τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων.

Η πρόληψη, με την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, η αποφυγή συγχρωτισμού ή επαφής με ασθενείς καθώς και η άμεση χορήγηση αντι – ιικών φαρμάκων από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συνίστανται επισταμένως από τους ειδικούς καθώς η χώρα διανύει περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos