Ασφυκτικά γεμάτος παραμένει ο Πειραιάς - Αλλαξαν πύλη οι πρόσφυγες

08 Απριλίου 2016 09:50

Με την ελπίδα ότι θα τους δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να περάσουν τα σύνορα, περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, συνεχίζουν να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί να πειστούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν προκειμένου να μετακινηθούν προς τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας .

Σήμερα το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου superfast XII από Δωδεκάνησα με 3 μετανάστες και πρόσφυγες από Ρόδο.

Χθες στις 11:35 το βράδυ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι ένα πούλμαν με 46 άτομα μόνο, αναχώρησε για κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε-1, 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε-2.

Ο επιβατικός σταθμός στην Ε-3 αναμένεται από σήμερα πιθανότατα να παραδοθεί στην ακτοπλοΐα, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί πείστηκαν και μετακινήθηκαν τελικά προς τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά ιδιωτικά κατέβαλαν από χθες όλη την ημέρα υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου.Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.

Πάντως, στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα εμφανίζονται διστακτικοί να μετακινηθούν προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους και να τους καλούν να μην μετακινηθούν από το σημείο, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας ενώ 50 προκάτ οικίσκοι για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε προχθές από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.

Στο μεταξύ η δημοτική παράταξη Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», στην οποία ήταν επικεφαλής ο Θοδωρής Δρίτσας, εκφράζει μέσω ανακοίνωσης τη διαφωνία της να αποσύρει ο Δήμος Πειραιά το δυναμικό του από το χώρο του λιμανιού.

«θέση μας είναι ότι ο δήμος οφείλει να είναι "παρών" διαρκώς και ανελλιπώς στη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι και παράλληλα με την προσφορά αναγκαίων ειδών για τη διαβίωση των προσφύγων, να συνδράμει και στην ορθή και αξιόπιστη ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες κατάθεσης αιτήματος ασύλου, μόνη διαδικασία που εξαλείφει τον κίνδυνο απέλασης τους. 'Αλλωστε, οι πρόσφυγες -αν πειστούν ότι αυτό είναι ακριβές- δεν έχουν κανένα λόγο να μη συναινέσουν στη μετεγκατάστασή τους σε κέντρα φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα, αλλά και σε συνεργασία με την κρατική πρωτοβουλία ενημέρωσης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης - ο οποίος μέχρι πρόσφατα βρισκόταν καθημερινά στους χώρους που διαμένουν πρόσφυγες στο λιμάνι - πριν από δυο εβδομάδες σε επιστολή που είχε στείλει σε αρμόδιους παράγοντες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αφού περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί είχε προτείνει: «Μια λύση η οποία θα αποσυμφορήσει άμεσα την κατάσταση είναι η δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας με διεθνής προδιαγραφές στο γειτονικό και κατάλληλο χώρο των πρώην λιπασμάτων. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να ζουν υπό ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας υγιεινής στέγασης και διατροφής όπως αυτές ορίζονται από τις διεθνής συνθήκες έως ότου δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις φιλοξενίας».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos