Αύξηση θυμάτων στα τροχαία ύστερα από 18 χρόνια

14 Μαϊος 2016 15:08

Αυξημένα κατά 9 ήταν τα δυστυχήματα που σημειώθηκαν το 2015, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα περισσότερα απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά, καταδεικνύοντας ότι οι επιδόσεις της χώρας στο θέμα της οδικής ασφάλειας επιδεινώνονται.


Η αύξηση του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων και των νεκρών καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από 18 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στοιχεία ήθελαν συνεχή μείωση των τροχαίων και των θυμάτων τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα, ενώ η πρωτεύουσα είχε να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση θυμάτων δυστυχημάτων στην άσφαλτο.

Οπως διαπιστώνει έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, το 2015 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, κατά 33 συμβάντα, στον αριθμό των σοβαρών ατυχημάτων και θανάσιμων τραυματισμών (6 άτομα). Μοναδική κατηγορία στην οποία παρατηρήθηκε βελτίωση των δεικτών ήταν αυτή των ελαφρών ατυχημάτων, που μειώθηκαν κατά 101 και των ελαφρά τραυματιών, που ήταν 245 άτομα λιγότερα απ’ ό,τι το 2014.

Ασφαλείς φαίνεται ότι είναι οι μετακινήσεις στη Λευκάδα όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν καταγράφηκε κανένα θύμα τροχαίου. Αντίστοιχη η εικόνα στη Ροδόπη, όπου δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα, έναντι των 8 νεκρών που «μέτρησαν» οι δρόμοι της περιφέρειας το 2014. Από ένα θανατηφόρο καταγράφηκε επίσης στην Ευρυτανία, στην Καρδίτσα και στην Καστοριά. Επιδείνωση των στοιχείων εμφανίζουν η Χαλκιδική, η Φθιώτιδα, η Μεσσηνία, η Κεφαλονιά, το Ηράκλειο και τα Δωδεκάνησα. Τη μεγαλύτερη αύξηση νεκρών εμφανίζει η Αθήνα με 25 θύματα περισσότερα απ’ ό,τι το 2014, η Μεσσηνία με 17, η Ζάκυνθος με 8, τα Δωδεκάνησα και το Λασίθι με 7. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν η Λάρισα (με 12 θύματα λιγότερα από το προηγούμενο έτος), η Καρδίτσα (-10), η Αιτωλοακαρνανία (-9), τα Ιωάννινα και η Ροδόπη (-8) και η Μαγνησία (-7).

Στα νησιά

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η εικόνα της οδικής ασφάλειας επιδεινώνεται στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εντονο είναι το πρόβλημα στα νησιά που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και Ι.Χ. και το οδικό δίκτυο δεν είναι οικείο στους επισκέπτες (όπως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα). Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί «γιατί τα ατυχήματα με παθόντες τουρίστες δυσφημούν τη χώρα». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν κατά την αναχώρησή τους οι ξένοι επισκέπτες, τοποθετούν την οδική ασφάλεια στις πρώτες θέσεις δυσαρέσκειας.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους τοποθετούνται τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονταν πέρσι στη 2η θέση. Στην περιοχή, οι νεκροί αυξήθηκαν σε 34 από 27, ενώ το 2013 ήταν 20, οι σοβαρά τραυματίες έγιναν 60 από 45 και οι ελαφρά τραυματίες 153 από 136. Τα περισσότερα ατυχήματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου στη Ρόδο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζάκυνθος από την 44η το 2014 – ο ένας νεκρός του 2014, έγιναν εννέα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos