Συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup για την ελληνική πρόταση

01 Ιουλίου 2015 11:38

Nέα τηλεδιάσκεψη στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιήσει το Eurogroup για να συζητήσει σχετικά με την ελληνική κρίση, γνωστοποίησε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup για την ελληνική πρόταση


Αρχικά η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30, ωστόσο αποφασίστηκε εξάωρη αναβολή κατόπιν αιτήματος των υπουργών προκειμένου να διεθετηθούν ζητήματα που είχαν να κάνουν με την ατζέντα της συνεδρίασης.

«Επειτα από αίτημα πολλών υπουργών, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα αρχίσει στις 17.30 (ώρα Βρυξελλών)» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μισέλ Ρέινς.

Με την επίσημη ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας για την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δηλαδή του δεύτερου μνημονίου, δεν υπάρχουν πλέον κλαι τα χρήματα της βοήθειας για την Ελλάδα.

Πλέον στο τραπέζι βρίσκεται μόνο το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ, αλλά και ένα νέο μνημόνιο.

Εξάλλου, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο με μεταρρυθμίσεις, το οποίο αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος μας είναι η συμφωνία πριν το δημοψήφισμα εάν αυτό είναι εφικτό, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών», Μισέλ Σαπέν, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.
«Σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, υπάρχει πάντα μια συμφωνία ανοιχτή (για την Ελλάδα)», είπε ο Πάντοαν στο ραδιόφωνο του BBC.
Χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Eurogroup ήταν τεχνικά αδύνατο να δώσει έστω ολιγοήμερη παράταση στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

"Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά", δήλωσε και πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos