Βαρόμετρο για τη συμφωνία «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις

04 Αυγούστου 2015 12:11

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τα πλέον κρίσιμα «βαρόμετρα» που θα κρίνουν, αν τελικά τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, την επίτευξη συμφωνίας.Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Τα καυτά αυτά θέματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να έχουν όλα κλείσει μέχρι τις 18 Αυγούστου, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.

 

Το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών με το «κουαρτέτο» των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαίωση» των συζητήσεων.

Ειδικά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και να ενεργοποιηθούν πολιτικές που θα περιορίσουν την έκταση του φαινομένου, καθώς το ποσό των «κόκκινων» δανείων αυξάνει το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αριστερά, οι Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ρ. Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ν. Τζιαμαρόλι (ΕSM)

Μετά και την επιβολή των capital controls, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.

Μέχρι και 25 δισ.
Σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι ακόμη σαφές καθώς κινείται από τα 10 έως τα 25 δισ. ευρώ. Ανοικτό παραμένει ακόμη και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο είναι κρίσιμο να κλείσει το θέμα για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.

Αναφορικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί άμεσα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Σημάδια σύγκλισης
Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι εάν οι συζητήσεις γι' αυτά τα θέματα δείξουν σημάδια σύγκλισης, τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 18 Αυγούστου να μπορέσει να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Ενα από αυτά είναι η διάθεση μίας νέας χρηματοδότησης-γέφυρας τον Αύγουστο με την Ελλάδα να παρέχει εγγυήσεις προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τις ζητούν.

Πάντως, προς το παρόν όλοι αρνούνται επισήμως ότι υπάρχουν σκέψεις για νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση και υποστηρίζουν ότι το μοναδικό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας παρά το γεγονός ότι αρκετοί βλέπουν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ
Δικαιότερη κατανομή για τον ΕΝΦΙΑ

Η οριστικοποίηση του φετινού ΕΝΦΙΑ και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών -αν δεν χαρακτηριστεί προαπαιτούμενο για να ψηφιστούν εντός του Αυγούστου- αλλά και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και ενδεχόμενη αύξηση της παρακράτησης φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξετάστηκαν χθες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στον φόρο οι οποίες θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα μεταφέροντας μέρος των επιβαρύνσεων από τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.

Τέλος, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών είναι ένα θέμα που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ήδη αναζητούνται αντίβαρα στις προωθούμενες ρυθμίσεις για να περιορίσουν τις αντιδράσεις.

www.kathinerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos