Σωτήρας βουτηγμένος στα... σκάνδαλα!

30 Σεπτεμβρίου 2016 11:48

Βουτηγμένος στα σκάνδαλα και βλέποντας την πλάτη του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής Kεντροδεξιάς, ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να κάνει ένα rebranding, εμφανιζόμενος ως ο σωτήρας της ΕΕ.

Παρόλο που δυσκολεύεται να πάρει με το μέρος του τη γαλλική κοινή γνώμη, η οποία ανησυχεί για το Mεταναστευτικό, την τρομοκρατία και την αυξανόμενη ανεργία, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα «ακυρώσει» το Brexit με μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και την αντικατάσταση του γαλλογερμανικού διδύμου με ένα γαλλογερμανοβρετανικό τρίο.

Φιλοδοξία του Σαρκοζί είναι να αναδειχθεί σε στρατηγική ιδιοφυΐα, στον ήρωα που έσωσε για ακόμη μία φορά την ΕΕ των «28». Εχει ήδη πετύχει μια παρόμοια νίκη στο παρελθόν, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2008, εν μέσω της κρίσης των ευρωδημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ιρλανδία, που για πολλούς τότε σήμαιναν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Πώς θέλει να πετύχει την ακύρωση του Brexit; Μιλώντας σε φόρουμ με 500 επιχειρηματίες στο Παρίσι ανέφερε ότι την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου θα πετάξει στο Βερολίνο για να συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ το προσχέδιο μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης και την επόμενη μέρα στο Λονδίνο για να το παρουσιάσει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Θα πω στους Βρετανούς ''επιλέξατε να αποχωρήσετε, αλλά τώρα έχουμε νέα συνθήκη στο τραπέζι και εσείς τη δυνατότητα να ξαναψηφίσετε. Αυτή τη φορά όμως όχι για την παλιά, αλλά για τη νέα Ευρώπη. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ να χάσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την ώρα που διαπραγματευόμαστε την ένταξη της Τουρκίας?», υποσχέθηκε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Η νέα συνθήκη θα προέβλεπε αναμόρφωση της ζώνης Σένγκεν, περιορισμό των προνομίων της Κομισιόν, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και «μπλόκο» στις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Οι υποσχέσεις του για την αναζωογόνηση της ΕΕ δεν αναμένεται να επηρεάσουν την προεκλογική καμπάνια του και δεν αφορούν καθόλου τον μέσο Γάλλο ψηφοφόρο, στον οποίο κανονικά ο Σαρκοζί θα έπρεπε να στοχεύει, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει από τον αντίπαλό του, Αλέν Ζιπέ, στις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων σε δύο μήνες. Εκθέτοντας το όραμά του για την ΕΕ ενώπιον επιχειρηματιών, ο Σαρκοζί ίσως θέλει να ακουστεί στη γαλλική Ομογένεια που θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, σύμφωνα με αναλυτές.

Πάντως για να μπορέσει να τα πραγματοποιήσει όλα αυτά και ίσως και να κατέβει σε μία-δύο δεκαετίες ως υποψήφιος πρόεδρος μιας πραγματικά ενιαίας Ευρώπης, πλησιάζοντας το όνειρο του πατέρα του να έχει γιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Σαρκοζί θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τον Ζιπέ στις 27 Νοεμβρίου. Ομως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον πρώην πρόεδρο 33% έναντι 39% του δημάρχου του Μπορντό και άλλοτε αντιδημοφιλέστερου πρωθυπουργού της Γαλλίας (επί Σιράκ).

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos