Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα

07 Νοεμβρίου 2016 12:12

Την αυτοκριτική του για τις θέσεις του περί παράλληλου νομίσματος έκανε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον κ. Γιώργο Σταθάκη.


Ερωτηθείς πριν από λίγο σχετικά με τις απόψεις που έχει επανειλημμένως εκφράσει τόνισε: «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα. Όταν όμως καλούνται να υλοποιήσουν πρόγραμμα, βλέπουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι λάθος». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα και ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον για αυτή την κυβέρνηση». Ο ίδιος επίσης υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως ανέφερε το «συγκριτικό πλεονέκτημα Ελλάδας είναι ότι παρέχει σταθερότητα ως μέλος ευρωζώνης, διοχέτευση παραγόμενων αγαθών σε όλη την Ευρώπη και ασφάλεια και προστασία ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που αποτελούν αδιαμφισβήτητη σταθερά».

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων τόνισε ότι αυτός είναι ο κεντρικός στόχος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις ΗΠΑ από όπου έρχομαι τα investments (οι επενδύσεις) είναι μία από τις σημαντικότερες λέξεις διότι είναι η ατμομηχανή της οικονομίας».

Ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε και στο θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας, λέγοντας: «Εγώ θέλω την αναπτυξιακή τράπεζα αλλά δανειστές έχουν διαφορετική γνώμη. Τα πρώτα βήματα είναι να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν το έχω ξεχάσει νομίζω ότι είναι το κατάλληλο όχημα για την ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδημητρίου θα συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αντικαθιστώντας τον κ. Γ. Σταθάκη. Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημητρίου είπε: «Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε τη σκληρή δουλειά. Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Σε συνεργασία με όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα κοινό σκοπό. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω πατρίδα και κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις μου».

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δήλωσε από την πλευρά του: «Αισθάνομαι παρά πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης. Από την επιτυχία του υπουργείου αυτού εξαρτάται το πόσο γρήγορα ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να ανακουφίζεται. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν. Να πετύχουμε το στόχο της προσέλκυσης ξένων και ελληνικών επενδύσεων. Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος να στρίψει η πορεία της χώρας». Τη στρατηγική σημασία που αποκτά το υπουργείο για την ελληνική οικονομία στη σημερινή συγκυρία τόνισε και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις εκκρεμότητες για τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε ότι η τελευταία εκκρεμότητα είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με τις συζητήσεις με τους δανειστές να γίνονται πλέον επί του νομοσχεδίου. Η απερχόμενη υφυπουργός, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, κ. Θ. Τζάκρη αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που της έδειξε,ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή, καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί και η απαιτούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos