Τι ζητάει η ΝΔ για να πει ναι στο νέο ΕΣΡ

09 Νοεμβρίου 2016 11:16

Περιθώριο χρόνου έδωσε η μετάθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, για τη σύσταση νέου ΕΣΡ, για αύριο, Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να είναι ορατή κάποια αλλαγή κλίματος που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ελπίδα πως η επικείμενη προσπάθεια θα φέρει αποτέλεσμα.


Χθες, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μη συναινεί «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας. Θα πάρουμε συλλογικά την απόφαση... Ολα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά».

Λίγο αργότερα, σε απάντηση δημοσιευμάτων που προσδιόριζαν το περιεχόμενο του νόμου-γέφυρα, σε περίπτωση μη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Καμία περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Βεβαίως, η συναίνεση δεν χαρακτηρίζει το κλίμα στις μέχρι τώρα άκαρπες προσπάθειες συγκρότησης του ΕΣΡ. Από την Κρήτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυε μέσω της ομιλίας του πως «αν (στην κυβέρνηση) θέλουν ένα ΕΣΡ υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του».
Διευκρίνισε επίσης πως «ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει τη δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρόταση της ΝΔ για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, επιστρέφοντας τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ενός ΕΣΡ που όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλα τα μέλη του θα σηματοδοτούν την ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αμερόληπτη και τεχνοκρατική λειτουργία του».
Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Ο κ. Παππάς προσπαθεί να ελέγξει και να δημιουργήσει ένα δικό του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον συγκεκριμένο νόμο. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό».

Συνέντευξη
Κι ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας παραχωρούν σήμερα συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΕΣΡ, επανήλθαν χθες οι φήμες πως στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρχαν στελέχη που διαφώνησαν με την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Στην Πειραιώς επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως «το μπαλάκι είναι στην κυβέρνηση», πως «η γραμμή στη ΝΔ είναι κοινή» και πως αν η κυβέρνηση δώσει δείγματα πως ξεπερνά τις εμμονές της και έχει πραγματική διάθεση να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ΕΣΡ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει λόγο να μη συμμετέχει στη διαδικασία.
Ωστόσο, εκείνοι που θεωρούν πως το κλειδί στη μετατροπή του «Οχι» σε «Παρών» στην ψηφοφορία κατά την προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων οφείλεται στη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και σε μια προσπάθεια να μη βγει προς τα έξω η διχογνωμία της ΝΔ, βλέπουν εσωτερικές ζυμώσεις και ενστάσεις.

Το βέβαιο είναι πως στις εσωτερικές συζητήσεις έχουν ακουστεί μετριοπαθέστερες και σκληρότερες απόψεις, με ένα... θεωρητικό άνοιγμα στη δυνατότητα συναίνεσης.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos