Κοινή Δήλωση Σταϊκούρα - Βρούτση

12 Ιουλίου 2011 13:43

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ.

Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αναδεικνύει, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο κάθε καλοπροαίρετος αναλυτής εντός και εκτός χώρας, το απόλυτο «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής.

Αποδεικνύει ότι ο εφετινός Προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο «εικονικής πραγματικότητας».

Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα εκτοξεύεται.

Συγκεκριμένα:

1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 8,3% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!

Διαμορφώθηκαν στα 21,8 δισ. ευρώ, και αποκλίνουν από τον προβλεπόμενο στον Προϋπολογισμό στόχο (25,1 δισ. ευρώ) κατά 3,3 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, τον μήνα Ιούνιο, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα!!!

Ο εκτροχιασμός των εσόδων δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Εκτροχιασμός που επέβαλε πρόσθετες, οριζόντιες, έκτακτες και μη, φανερές και κρυφές, φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν προκειμένου η Κυβέρνηση να καλύψει την αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Επιδρομές όμως οι οποίες δεν πρόκειται να ανακόψουν την υπάρχουσα φθίνουσα πορεία των εσόδων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η «υπερχείλιση» των φόρων τροφοδοτεί περισσότερο την ύφεση, η οποία με τη σειρά της «στερεύει» τις πηγές των εσόδων.

Εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διευρύνεται η φοροαποφυγή, διογκώνεται η φοροδιαφυγή.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει «διαζύγιο» με την πραγματικότητα.

2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 8,8% έναντι του περυσινού εξαμήνου (ή κατά 2,7 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω των υψηλότερων τόκων (περίπου 1,3 δισ. ευρώ) και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 1,9%.

Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ και έναντι των στόχων του Προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους!!!

3ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 42,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, και δεν της φτάνει, για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

4ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 27,9% το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!

Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι αυξημένο κατά 70%!!! το πρώτο εξάμηνο του έτους (ή κατά 63% εάν δεν συμπεριλάβουμε την επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους παλαιών οφειλών τους)!!!

Παρά τις αποκλίσεις, όμως, στους στόχους του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή.

Και μάλιστα αυξάνει και τη δοσολογία της.

Η κυβερνητική πολιτική, αδυνατεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συντελέσουν σε μια αληθινή Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos