Η κόκκινη γραμμή στο Eurogroup - Τι δίνει και τι ζητά η κυβέρνηση

20 Φεβρουαρίου 2017 14:15

Με καθαρή γραμμή «ναι στον συμβιβασμό για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά όχι με μέτρα που θα επιτείνουν τη λιτότητα» προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο απογευματινό Eurogroup, προσδοκώντας μια καταρχήν συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών. Κρίσιμες οι συναντήσεις της Α. Μέρκελ με Κρ. Λαγκάρντ και Ζ.-Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη.


Οι υπουργοί Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης δίνουν σκληρή μάχη για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές

Οι υπουργοί Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης δίνουν σκληρή μάχη για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές
Με τη σαφή εντολή του πρωθυπουργού: «Ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ λιτότητας» προσέρχονται στο κρίσιμο Eurogroup οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στο άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και αφετέρου στη «γραμμή» για «ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητας», ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο δημοσιονομικά.

Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα εντός της εβδομάδας, καθώς την Τετάρτη αναμένονται στο Βερολίνο τα δύο καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό ζήτημα διαδοχικά ραντεβού της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προηγήθηκε σειρά παρασκηνιακών διεργασιών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ στο πλάνο όλων των πλευρών προβλέπονταν προκαταρκτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο Ελλήνων υπουργών με κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες, ώστε να προετοιμάσουν -μέχρι το... παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup- το έδαφος των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων. Είναι πασιφανές ότι όλες οι πλευρές -της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών- επιχειρούν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα αν και, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να προβάλλουν ακραίες απαιτήσεις προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπογραμμίζει ότι από τη δική του πλευρά μπορεί να υποχωρήσει μόνο εφόσον το δημοσιονομικό μείγμα που θα προκύψει θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απαίτηση των δανειστών π.χ. για τη μείωση του αφορολόγητου απαντά ότι διεκδικεί και προτείνει ισοδύναμα, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ, που αφορούν είτε την εστίαση είτε την κατανάλωση κ.ά. Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018, φέρνει στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων τη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη, μέσω του κόφτη αναίρεσης -δηλαδή εφόσον επιβεβαιωθεί ο δημοσιονομικός χάρτης που προβλέπει η ελληνική πλευρά, τότε να μην εφαρμοστούν τα εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στόχος ένα κοινωνικά δίκαιο πακέτο
Ελπίδες για καταρχήν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup
Σουλτς: Eπικίνδυνη φλυαρία το Grexit - Να αντιταχθούμε εναντίον όσων διχάζουν την Ευρώπη
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια πυκνή εβδομάδα, προαναγγέλλοντας στην πραγματικότητα ουσιαστικές εξελίξεις και φιλοδοξώντας ότι οι εταίροι θα αντιληφθούν την ανάγκη να δοθεί το «πράσινο φως» και το αναγκαίο σήμα για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση μέχρι τις 9 Μάρτη -πριν από το ξεκίνημα από την Ολλανδία του πολύμηνου εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη, μέχρι τις γερμανικές εκλογές του φετινού φθινοπώρου.
Λύση

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα
Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται άλλωστε αποφασισμένος να πετύχει μέσα στα προσεχή 24ωρα τη λύση του γόρδιου δεσμού, προκρίνοντας τη «γραμμή» των «αμοιβαίων μετατοπίσεων» που διατύπωσε δημοσίως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εκτιμώντας ότι υπάρχει η βάση τουλάχιστον για το περίγραμμα της πολιτικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup. Τα βήματα στις Βρυξέλλες σήμερα και στο Βερολίνο μεθαύριο εφόσον αποδώσουν καρπούς θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμών, που αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να καθαρογραφεί μετά την πολύμηνη καθυστέρηση το Staff Level Agreement.

Μία από τις κεντρικές μάχες που συνεχίζει να δίνει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί το ΔΝΤ χαμηλότερα πλεονάσματα για μετά το 2018, ώστε να καταστεί υπερασπίσιμο από τους βουλευτές το πακέτο μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν. Από τη στιγμή δηλαδή που το ΔΝΤ επιμένει στη λύση των προνομοθετημένων μέτρων, το Μαξίμου αντιπροτείνει να μειωθεί ο στόχος για 3,6 δισ. ευρώ (για μετά το 2018). Το επιχείρημα που προβάλλει η ελληνική πλευρά είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιβεβαιώσουν και επισήμως τον Απρίλη τη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών στόχων.
Στο εσωτερικό πεδίο, η πιθανή επίτευξη συμφωνίας θα σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου για τη διασφάλιση της στήριξης κατ' αρχάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκυρες, πάντως, πληροφορίες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ότι αποτελούν μια συμπαγή ομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το κλίμα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ποντάρει στην πράξη -λένε άλλα στελέχη- στις συλλογικές αποφάσεις και δράσεις.

«H χώρα πρέπει να αφεθεί να πάρει ανάσα» τόνισε επ' αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» χθες, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup. Η πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να κρυφτεί πλέον, διαπίστωσε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Φαίνεται καθαρά πως όσο περισσότερη λιτότητα επιβάλλεις σε μια χώρα, τόσο βυθίζεις το ΑΕΠ και τη ρίχνεις βαθύτερα στην ύφεση». Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα όσα έχουν συμβεί π.χ. στην Ισπανία και την Πορτογαλία «συγκλίνουν στην παραδοχή ότι πρέπει να καμφθεί η τιμωρητική εμμονή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του κυρίου Τόμσεν, που συνεχίζει το λάθος για να μη χάσει τη θέση του».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos