Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις

01 Νοεμβρίου 2011 17:48

Έκτακτο Υπουργικό στις 18.00. Προσφυγή στις κάλπες ζητά η αντιπολίτευση, ενώ υπέρ των εκλογών τάσσονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη.

Σε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο μετατρέπεται η κυβερνητική σύσκεψη, που είχε ανακοινωθεί ότι θα συγκληθεί στις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ με οδηγία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος και η αναπληρωτής υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικοινωνούν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν για την απόφαση περί δημοψηφίσματος, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Την Πέμπτη, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η συζήτηση του αιτήματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει κανονικά αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή στις 18:00, με ομιλίες υπουργών. Μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού την Πέμπτη, αναμένονται και οι ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αύριο, Τετάρτη, θα μεταβεί στις Κάνες προκειμένου να μετάσχει στην έναρξη της συνεδρίασης της συνόδου κορυφής του G20, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Στη σύνοδο εκλήθη από τη γαλλική προεδρία, δεδομένου ότι εκεί θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει αύριο.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καγκελάριο ότι το δημοψήφισμα γίνεται ώστε η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση να γίνει κτήμα του λαού ώστε να συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται για την ισχυροποίηση της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Β. Παπανδρέου: «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές»

Αναστάτωση στη Βουλή έχει προκαλέσει η παραίτηση της Μιλένας Αποστολάκη μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για δημοψήφισμα. Η Βάσω Παπανδρέου προέβη σε δηλώσεις και υποστήριξε ότι: «η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία».

Η ίδια κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών, που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και μετάβαση σε εκλογές.

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη

Tην ανεξαρτητοποίηση της και την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής, Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστηρίζοντας ότι «είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης».

Σε δισέλιδη επιστολή της, η κ. Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες».

«Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών», αναφέρει η κ. Αποστολάκη και συμπληρώνει: «Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας».

«Οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν», δικαιολογεί την απόφαση της να παραμείνει βουλευτής και να μην εγκαταλείψει την βουλευτική της έδρα, ενώ προσθέτει ότι για αυτό το λόγο δεν παραιτείται από την εντολή που της έδωσαν οι συμπολίτες της αλλά ανεξαρτητοποιείται αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Αποστολάκη στην επιστολή της χαρακτηρίζει ανεπιτυχή την διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ότι «οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνεται», και ότι η «νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ευ. Καϊλή: «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, στην οποία αναφέρει: «Αγαπητέ Πρόεδρε, στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη.

Η διακυβέρνησή μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ.

Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.

Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.

Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω».

Α. Σαμαράς: «Εθνική ανάγκη οι εκλογές»

«Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί βάζει ένα δίλημμα διχαστικό, εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη να κάνει με κάθε τρόπο ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Σαμαράς, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Παπούλια, σημείωσε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς».

Γ. Καρατζαφέρης: «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, επιθυμεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου να συντονιστεί η αντιπολίτευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με στόχο την προκήρυξη εκλογών, ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας και απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Παπανδρέου σύρεται σε εκλογές»

Δηλώσεις έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τελευταίες εξελίξεις, στις οποίες ανέφερε: « Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού και μετά την στάση του λαού στις 28 Οκτωβρίου σύρεται σε κάλπες. Παρά τη θέλησή του δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών. Ο λαός θα πει όχι στην πολιτική λιτότητας και χρεοκοπίας, όχι μόνο για λογαριασμό δικό του αλλά και των λαών της Ευρώπης». Σχετικά με το αίτημα της Β,. Παπανδρέου για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ανέφερε ότι δεν νόημα αυτήν τη στιγμή.

Συλλαλητήριο του ΚΚΕ την Παρασκευή

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα οργανώνει το ΚΚΕ την προσεχή Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με ομιλήτρια την γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος, αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους της Αττικής σε συμπόρευση ώστε να παρέμβει ο ίδιος ο λαός πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις. Να αποτύχουν τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΕΕ».

«Ο λαός πρέπει να δυναμώσει τους ταξικούς λαϊκούς αγώνες, να αξιοποιήσει τις εκλογές για να αποδυναμώσει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η λαϊκή οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσει τα χειρότερα που θα του φέρουν, καθώς η κρίση στην ΕΕ και την ευρωζώνη βαθαίνει και οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ο λαός πρέπει τώρα να εμπιστευτεί το δίκιο και τη δύναμή του για να αποκρούσει τα χειρότερα. Να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες, τα καλέσματα για συναίνεση και κοινωνική συνοχή, τα ιδεολογήματα, τα διλήμματα που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα. Λύση υπέρ του λαού υπάρχει μόνο με ΚΚΕ ισχυρό και οργανωμένο λαό. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για τη λαϊκή εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Φ. Κουβέλης: «Ανάγκη να γίνουν πρόωρες εκλογές»

Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πρόωρες εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει για το πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Κάλπες ζητούν Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου

Υπέρ της ανάγκης να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συνεργασία, ώστε να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, αλλά και υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, από τα Χανιά, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη.

«'Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, αν δεν υπάρξει συνεργασία, η Ελλάδα κινδυνεύει, και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Δεν είναι δυνατόν ούτε μία μονοκομματική κυβέρνηση, ούτε μία ομάδα πολιτικών να λέει ότι θα σώσει την Ελλάδα και να λέει ότι αυτό είναι το χρέος που πρέπει να επιτελέσει. Δεν είναι οικοσκευή κανενός η πατρίδα. Η Ελλάδα σώζεται με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα όσα είπε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, ο κ. Δημαράς δήλωσε: «Το θέμα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, είτε με την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή τα μεσάνυκτα, είτε με το δημοψήφισμα που προαναγγείλει, και για να είμαι ειλικρινής, πολύ φοβάμαι ότι δε θα γίνει».

Για τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών είπε ότι την ευθύνη φέρει προσωπικά ο πρωθυπουργός και η παρέα του.

«Εκείνο το οποίο έχει καταστήσει την πολιτική ζωή της χώρας περισσότερο αναξιόπιστη, είναι το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ενημερώνει έντιμα, καθαρά και με ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός, ήδη, εγκαλείται πολιτικά και ιστορικά, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις υποθέσεις της πατρίδας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαράς.

«Αυτή την ώρα απαιτούνται λύσεις συνεννόησης και όχι εκβιαστικά διλήμματα προς τον λαό», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (και πρόεδρος των Ελεύθερων Πολιτών) Βασίλης Οικονόμου.

Ντ. Μπακογιάννη: «Παραίτηση κυβέρνησης και εκλογές»

Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε την παραίτηση της κυβερνήσεως και «να γίνουν εκλογές, με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «οι Έλληνιδες και οι Έλληνες ξύπνησαν σήμερα το πρωί τρομοκρατημένοι», καθώς «αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πραγματικά».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos