Επιστροφή στην Αθήνα της Ευρώπης, του κόσμου

18 Απριλίου 2015 18:37

Η καθημερινή εμπειρία στην Αθήνα μάς δείχνει μερικά χαρακτηριστικά της εποχής: ο ιστός της πόλης είναι ακόμη διάτρητος, με μεγάλες μαύρες τρύπες και γκρίζες ζώνες.


Τα κλειστά και έρημα κτίρια βαθαίνουν το κλίμα της παρακμής. Ωστόσο, μικρές επιχειρηματικές καινοτομίες, σε διάφορα σημεία της πόλης, δείχνουν το πείσμα και τη φαντασία μερικών ιδιωτών και η ανοδική τουριστική κίνηση δείχνει ότι αυτή η πόλη «ενδιαφέρει». Παρά τα προβλήματα.

 

Αυτό που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Επιστροφή στην Αθήνα» για την περίοδο 2015-2020 είναι να εφαρμόσει μία στρατηγική επεξεργασμένη ποιοτικά σε στόχους και άξονες και σε διάλογο με όλη την κοινωνία, ούτως ώστε να εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως μία ολική επένδυση. Αυτή η κατεύθυνση εκφράζει τη διακυβερνητική αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων και προωθείται μέσα από το νέο συντονιστικό εργαλείο που ακούει στο όνομα ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης). Το ΣΟΑΠ έχει πάρει τις θεσμικές υπογραφές που χρειάζεται (Περιφέρεια, Οργανισμός Ρυθμιστικός Σχεδίου και Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 συναρμοδίων υπουργείων), ούτως ώστε να μπορεί να υπηρετήσει και να στηρίξει τους στόχους και τους άξονές του.

Η τεχνική περιγραφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι σύνθετη και φιλόδοξη, αλλά αυτό που περιμένει ο πολίτης είναι να δει την καθημερινότητά του να βελτιώνεται. Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες είναι αρνητικές ως προς την προστασία του πολίτη, την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής και δημόσιας λειτουργίας. Η πόλη, με την ανεξέλεγκτη παράνομη στάθμευση, εμφανίζεται πρωτόγονη και άναρχη, αλλά και βαθύτατα αντιδημοκρατική, αν σκεφτεί κανείς και όσους θέλουν να κυκλοφορήσουν με αμαξίδια ή καροτσάκια με παιδιά. Αυτό το έλλειμμα της Αθήνας, μαζί με τον διάχυτο βανδαλισμό της, την κατατάσσει σε μία ξεχωριστή και όχι κολακευτική κατηγορία στην Ευρώπη.

Αναμένεται, έπειτα από δύο χρόνια, η επαναφορά της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δήλωσε πως «δεν καταλαβαίνει γιατί η επανάκαμψή της γίνεται σε εθελοντική βάση». Η «ανύπαρκτη», κατά τον δήμαρχο, μεταναστευτική πολιτική έχει ξαναφέρει στην Αθήνα εικόνες του 2012.

Ωστόσο, η πνοή του προγράμματος μπορεί να εμπνεύσει αισιοδοξία, καθώς είναι μελετημένο τεχνικά σε κάθε λεπτομέρεια. Από τις πολλές θεματικές ενότητες, ιδιαίτερης αξίας είναι το πρόγραμμα (μαζί με το ΥΠΕΚΑ) για τα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας, που με την παρέμβαση του δήμου θα επισκευάζονται και θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους με ευνοϊκούς όρους. Το πρόγραμμα θα αρχίσει πιλοτικά από την περιοχή της Ομόνοιας και θα μπορεί να εξασφαλίζει χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, για το οποίο ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη.

Η συμπλήρωση του αστικού ιστού με χρήσεις και με κτίρια γεμάτα ζωή είναι το απώτερο όνειρο. Τα κενά διαμερίσματα και καταστήματα είναι το μείζον πρόβλημα, γι' αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου αποκαλείται «Επιστροφή στην Αθήνα». Αντιλήφθηκα ότι είναι μια βαθμιδωτή και κλιμακούμενη επιχείρηση ανάταξης της πόλης και ότι η «επιστροφή» δεν μπορεί να αρχίσει αύριο. Αλλά ζητούμενο είναι να υπάρχει η προοπτική. Γι' αυτό είναι καίριας σημασίας το ότι αυτός ο σχεδιασμός οργανώνεται με διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, ώστε «κάθε σοβαρή ιδέα να συνυπολογίζεται». Αναπτύσσεται, δε, με γνώμονα τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα σύγχρονα ζητήματα και για το μέλλον των μητροπολιτικών κέντρων και ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης έχει αρχίσει διάλογο με τους ομολόγους τους στο Παρίσι και στη Ρώμη. Είναι σαφές το στίγμα που θέλει να δώσει ο Δήμος Αθηναίων για τα επόμενα χρόνια: ευταξία, κοινωνική συνοχή, επιχειρηματικότητα, διεθνής προσανατολισμός, τουριστική ανάπτυξη, μόνιμη κατοικία.

Τα μεμονωμένα έργα μέσα στα όρια του δήμου που έχουν ήδη αρχίσει ή θα αρχίσουν σύντομα δίνουν ένα μέτρο. Οπως το ιστορικό κτίριο του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων, στην οδό Αχαρνών, που ανακατασκευάζεται πλήρως και θα ξαναγίνει σχολείο. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης - «Μένης Κουμανταρέας» για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, πολιτιστικούς και εκθεσιακούς χώρους. Το ΚΑΠΑΨ, με τα οκτώ συνεχόμενα μικρά κτίρια στους Αμπελοκήπους, θα φιλοξενήσει συμβουλευτικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, χώρους ψυχαγωγίας, πολιτιστικούς συλλόγους.

Τα Κέντρα Υγείας στην οδό Σαρανταπόρου 4 και στην οδό Χανίων 4β ανακατασκευάζονται. Το κομψό νεοκλασικό σπίτι στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, στα Πατήσια, αποκαθίσταται και θα γίνει χώρος δραστηριοτήτων για τους κατοίκους. Το Σεράφειο κολυμβητήριο - αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο κατασκευάζεται. Οπως κατασκευάζονται και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Κυψέλη (οδός Νεοχωρίου) και στο Μεταξουργείο (Θερμοπυλών και Λεωνιδίου). Πολλαπλές χρήσεις θα έχει και ένα κεντρικό, διατηρητέο κτίριο στην οδό Αμερικής 8, επιφανείας 1.595 τ.μ., που αποκαθίσταται. Είναι το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο του ΕΒΕΑ, χτισμένο το 1925 με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Για πολλά χρόνια ήταν έδρα του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum και είναι ονομαστό για τα υψηλής αισθητικής βιτρό.

Αλλά και οι επεμβάσεις που θα γίνουν στο εμπορικό τρίγωνο έχουν στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας και την οργάνωση των μεικτών χρήσεων, τόσο χαρακτηριστικών του αθηναϊκού κέντρου, σε μία λειτουργική βάση. Ολα αυτά, όμως, τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου Αθηναίων, που είναι παραγωγή των στελεχών και των συνεργατών του επιτελείου του κ. Γιώργου Καμίνη, θα πρέπει να ενισχυθούν και να προστατευθούν από την κεντρική διοίκηση. Αλλά και από την κοινωνία, γιατί και η ευθύνη των πολιτών είναι μεγάλη.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos