Βανδαλισμοί στην Πνύκα, στο Ηρώδειο και στο Θησείο

04 Ιουνίου 2015 10:52

Τα κρούσματα βανδαλισμού στον δημόσιο χώρο, ακόμη και σε αυτόν της Ακροπόλεως, θα αυξάνουν και θα αποκτούν μεγαλύτερη θρασύτητα όσο θα παραμένουν ανεξιχνίαστα και ατιμώρητα.


Το πρόσφατο κρούσμα βανδαλισμού δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου σε τιμητική μαρμάρινη στήλη θα αντιμετωπιστεί όπως συνήθως και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ: «Επί τόπου κλήθηκε η αστυνομία, η οποία πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

 

Υπεύθυνη, βεβαίως, είναι η πολιτεία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ μάς αποκαλύπτει επίσης ότι γι' αυτήν τη στήλη «στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης» (στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη) «δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου, από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 - 1926), συμπεραίνουμε ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926». Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΠΟ επιλέγοντας τη γραφειοκρατική ορολογία χαρακτηρίζει τη στήλη, αφιερωμένη στον Φαβιέρο, «σύγχρονη».

Πληροφορούμαστε από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι «η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Ελληνες».

Παρά τη συμβολική σημασία της, όμως, η στήλη βανδαλίστηκε ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Αυτό είναι που έχει σημασία. «Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, η αρμόδια εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης». Αυτό αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά πώς να το σχολιάσει κανείς; Να εκτιμήσει την «υπέρβαση» καθήκοντος της εφορείας που, αν και δεν ώφειλε, περιμάζεψε τα κομμάτια της στήλης δίπλα στο Ηρώδειο;

Αρκεί μία βόλτα αυτοψίας για να διαπιστώσει κανείς ότι το πρόβλημα βανδαλισμού στους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη είναι εκτεταμένο και έχει τη φύση κοινωνικού φαινομένου. Οι αρχαίες πέτρες είναι σε πολλά σημεία καλυμμένες με σπρέι και γκράφιτι, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί η αρμόδια εφορεία επί αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος ούτε έχει ζητηθεί η γνώση της διεθνούς εμπειρίας. Εκτός αν ζητήθηκε και έμεινε στα συρτάρια. Διότι, αν προχωρήσει κανείς στην Αποστόλου Παύλου και μπει στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου, θα δει «γραμμένες» τις αρχαίες πέτρες. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση παρατηρείται και στον Αρειο Πάγο, όπου εκτεταμένες μουντζούρες εκθέτουν τη χώρα και τις Αρχές της. Πρωτίστως, δε, την κοινωνία της.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos