Art-Athina, φινάλε με ρεκόρ επισκεπτών

09 Ιουνίου 2015 11:21

Τις ημέρες που ζούμε, το γεγονός ότι ορισμένοι θεσμοί συνεχίζουν να υπάρχουν είναι από μόνο του σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επετειακή 20ή Art-Athina, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου, παρουσίασε μια διεκπεραιωτική διοργάνωση χωρίς ισχυρούς πόλους ενδιαφέροντος και γνήσιας εικαστικής απόλαυσης.

Και αντίθετα σε κάθε πρόβλεψη, η προσέλευση του κόσμου κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας στην ιστορία του θεσμού: 39.000 άτομα, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Στο ζωηρό πνεύμα της φετινής Art-Athina συνέβαλε η θετική ενέργεια που μετάγγισαν οι συνολικά 800 καλλιτέχνες με έργα από το σύνολο των μέσων έκφρασης: ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο και κατασκευές. Ειδικότερα, οι 41 γκαλερί από 13 χώρες παρουσίασαν έργα που στοιχειοθέτησαν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εικαστικής ταυτότητας.

Φέτος, η θεσμική ανταπόκριση της πολιτείας στη διοργάνωση ήταν καθοριστική. Για πρώτη φορά στη μακρόχρονη πορεία του θεσμού, εγκαινίασε τη διοργάνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Ξυδάκη και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Εκ μέρους της διοργάνωσης καλωσόρισε και απηύθυνε χαιρετισμό στον πρώτο πολίτη της χώρας η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου.

«Στη δύσκολη αυτή ιστορική περίοδο, οι τέχνες στέκονται όρθιες και συνομιλούν με την κοινωνία και το κοινό τους», είπε ο Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι η φετινή Art-Athina είναι από τις πιο ωραίες που έχει επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είπε ότι η «Art-Athina αποτελεί ένα ελπιδοφόρο παράθυρο για το αύριο» και πρόσθεσε τη διαπίστωσή του ότι «η κρίση έχει κινητοποιήσει αστείρευτες δυνάμεις, δίνει τις απαντήσεις και θέτει μεγάλα ερωτήματα στον χώρο της τέχνης». Και ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο τιμώμενος συλλέκτης Δάκης Ιωάννου παρουσίασε την επιδραστική εγκατάσταση του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη, με τίτλο «Αναπνοή» (Breath).

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos