Τέχνη για όλους σε μια απρόβλεπτη Αθήνα - Η περφόρμανς «Διάλειμμα Χαράς» στο φαράγγι του Λυκαβηττού

13 Ιουνίου 2015 13:14

Αυτό το καλοκαίρι ετοιμαστείτε για περιηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Φορέστε άνετα παπούτσια, μια ζακέτα θα χρειαστεί για τη βραδινή δροσιά και ετοιμαστείτε για παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης. Από το φαράγγι του Λυκαβηττού, όπου μπορείτε να αφεθείτε σε μια «συνομιλία» με τη φύση και με οδηγό την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Ουόλτ Ουίτμαν στην παράσταση «Διάλειμμα Χαράς», τις κινηματογραφικές προβολές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας με τη σφραγίδα του Athens Open Air Film Festival, αρχίζοντας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και, έπειτα, τον Ιούλιο, το άνοιγμα του Λυκείου του Αριστοτέλη στη Ρηγίλλης.


Στην ουσία, πρόκειται για τη γνωριμία με το θεατρικό κοινό ενός νέου αρχαιολογικού χώρου στην Αθήνα (πέρυσι άνοιξε), που μπορεί να γίνει καινούργιος προορισμός. Και στις τρεις περιπτώσεις, αφεθείτε σε διαφορετικές αναγνώσεις του τοπίου μέσα από θεατρικές δράσεις και προβολές, με τη φύση να λειτουργεί ως το καλύτερο σκηνικό.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλοί, ακόμη και Αθηναίοι, έμαθαν για το φαράγγι του Λυκαβηττού μέσα από το «The φαράγγι project», που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για την περφόρμανς «Διάλειμμα Χαράς», που έστησε η Αντζελα Δεληχάτσιου με τις Νατάσα Νταϊλιάνη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Οσοι ενδιαφέρεστε για την εμπειρία, που επαναλαμβάνεται στις 13, 14, 19, 26,17 και 28 του μηνός, στις 6.30 το απόγευμα, με ελεύθερη συνεισφορά, αφού προνοήσετε να φορέσετε τα αθλητικά σας, να είστε έτοιμοι για 10λεπτο περπάτημα. Σημείο εκκίνησης το πάρκινγκ του Λυκαβηττού ώς τις θέσεις δράσης. Τα δένδρα, το χώμα και η θέα είναι σκηνικό αυτής της παράστασης, που επιτρέπει στο κοινό να κινείται ελεύθερα ακόμη και ανάμεσα στους ηθοποιούς. Κρατήσεις απαραίτητες στο 6946-102.862.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το 5ο Athens Open Air Film Festival. Aπό την πρώτη κιόλας χρονιά, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης θέλησε να πετύχει το στοίχημα με διάφορους εμβληματικούς χώρους της πόλης. Οι προβολές στον κήπο του Βυζαντινού - Χριστιανικού Μουσείου είναι από τις καλύτερες βραδιές, όπως εκείνη στο πλάτωμα έξω από το Θέατρο του Διονύσου. Την ερχόμενη Τετάρτη, όμως, ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου θα δεχτεί 1.000 θεατές, που θα παρακολουθήσουν τον «Κινηματογραφιστή» του Μπάστερ Κίτον. Τη βωβή κλασική ταινία που θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, απαιτούνται δελτία δωρεάν εισόδου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ώς τον Σεπτέμβριο το κοινό θα παρακολουθήσει προβολές στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (1/7), στο αρχαίο Θέατρο Κολωνού (10/7), στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου (22/7), στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Βυζαντινό Μουσείο κ.ά.

«Ο κόσμος γοητεύεται από το φεστιβάλ γιατί μεταξύ άλλων ανακαλύπτει γωνιές της πόλης που δεν γνώριζε. Θυμάμαι πάντα την αντίδραση ενός ζευγαριού νέων παιδιών όταν είδε την αυλή του ΒΧΜ», λέει στην «Κ» ο Ορ. Ανδρεαδάκης. Οσο για τις «δύσκολες» γειτονιές, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος πέρυσι ή ο Κολωνός φέτος, εκεί υπάρχουν ομάδες που φροντίζουν να πληροφορούνται τέτοιες δράσεις οι κάτοικοι, ενώ οι βραδιές μοιάζουν με λαϊκό πανηγύρι. Εχει ενδιαφέρον, ωστόσο, πώς προσεγγίζουν οι ξένοι τουρίστες την πόλη μέσα από τέτοιες προβολές σε μνημειακούς χώρους. «Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό όπλο ανάπτυξης στη μάχη του πολιτιστικού τουρισμού».

Στην περίπτωση του Λυκείου του Αριστοτέλη και της παράστασης της Κατερίνας Ευαγγελάτου, που ετοιμάζει το ανέβασμα της αμφιλεγόμενης τραγωδίας «Ρήσος» που αποδίδεται στον Ευριπίδη, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών θα αποτελούν το σκηνικό μιας ενδιαφέρουσας εμπειρίας. Οσο για την ταλαντούχα σκηνοθέτιδα, πρώτα την κέρδισε ο χώρος και έπειτα, όπως ισχυρίζεται, διάλεξε το έργο. Η παράσταση που θα παρακολουθήσουν (1-19/7) έως 250 θεατές κάθε φορά, αρθρώνεται σε δύο μέρη. Το περιπατητικό (γύρω στα 30 λεπτά), από τη στιγμή που οι θεατές χωρισμένοι θα εισέρχονται σε τέσσερις ομάδες στον χώρο και θα οδηγούνται από ηθοποιούς σε διάφορες θέσεις παρακολουθώντας τη δράση. Στο δεύτερο μέρος της δράσης αναλαμβάνει το σύνολο κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα. Οι θεατές θα παρακολουθούν σε δύο κερκίδες και οι ηθοποιοί θα αναπτύσσονται σε καθορισμένες διαδρομές επίσκεψης, ενώ ταινίες led θα φωτίζουν το περίγραμμα της παλαίστρας κατά μήκος των τοίχων.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos