Ορθοπεταλιές προς το μέλλον των πόλεων - Διοργάνωση Velo City 2015

01 Αυγούστου 2015 15:21

Μπορεί εμείς εδώ στον μικρόκοσμό μας να αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες τα γνωστά προβλήματα, αλλά κάπου αλλού, όχι τόσο μακριά, περίπου 1.550 συμμετέχοντες από 80 χώρες (ανάμεσά τους και τέσσερις από την Ελλάδα) ασχολούνται... στα σοβαρά με το ποδήλατο.

 

Αναφέρομαι στη διοργάνωση Velo City 2015, το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις διεθνείς πολιτικές για το ποδήλατο και την ανάπτυξη της χρήσης του στις σύγχρονες πόλεις. Υστερα από τη Βιέννη το 2013 και την Αδελαΐδα το 2014, ήταν η σειρά της Νάντης να το αναλάβει για το 2015 (ενώ το 2016 θα φιλοξενηθεί στην Ταϊπέι).

Η επιλογή της συγκεκριμένης πόλης δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2013 και την 5η πιο φιλική στο ποδήλατο πόλη του κόσμου - για να μην αναφερθούμε πως αποτελεί τον... παράδεισο του συγκοινωνιολόγου, όπως μπορεί να μας διαβεβαιώσει ο καθηγητής Θάνος Βλαστός που ήταν μαζί μας ως εκπρόσωπος του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο».

Μότο της φετινής εκδήλωσης ήταν το «Cycling: Future Maker», το οποίο μπορούμε ελεύθερα να μεταφράσουμε ως «Το ποδήλατο δημιουργεί το μέλλον». Η επιλογή αυτού του τόσο συγκεκριμένου και λίγο προβοκατόρικου σλόγκαν ήταν για να τονίσει πως ένα μέσο τόσο απλό, όπως το ποδήλατο, είναι εκείνο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για το μέλλον των σύγχρονων πόλεων. Διότι, με τις δεδομένες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε σε όλο τον πλανήτη, οι λύσεις πρέπει, επιβάλλεται να είναι απλές.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του συνεδρίου ήταν η τοποθέτηση πως το ποδήλατο αποτελεί το μέσο και όχι τον σκοπό! Ο λόγος για τον οποίο το ποδήλατο αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος συγκοινωνιολόγων, τμημάτων μεταφορών, ειδικών σε θέματα υγείας, δημάρχων, δεν είναι πως όλοι τους είναι «ποδηλάτες» αλλά πως έχουν καταλήξει, ύστερα από μελέτες, επιστημονικές παρατηρήσεις και πρακτική εμπειρία, ότι η ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου μπορεί να αποτελέσει την απλούστερη λύση σε μια σειρά από περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύγχρονες πόλεις: κυκλοφοριακό, μόλυνση, απομόνωση, κοινωνικά προβλήματα, έλλειψη άσκησης, σπατάλη πόρων, επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες, τροχαία ατυχήματα.

Στην προσπάθειά τους να τα επιλύσουν, οι πόλεις παίρνουν αποφάσεις στις οποίες το ποδήλατο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο: στο Σαν Φρανσίσκο δημιουργούν ποδηλατοδρόμους, επειδή θέλουν έως το 2020 να μην υπάρχουν τροχαία ατυχήματα! Στη Μόσχα δημιουργούν υποδομές, επειδή η πόλη κοντεύει να εκραγεί από την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, στο Παρίσι η δήμαρχος θέλει να μετατρέψει την πόλη σε πόλη του ποδηλάτου έως το 2020, προκειμένου από τη μια να αναπτύξει τον τουρισμό και από την άλλη να προσφέρει μιαν ανάσα στους πολίτες. Στη Νέα Υόρκη, η εμπειρία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης. Στην Ουγκάντα, το ποδήλατο χρησιμοποιείται ως μέσο για την ανάπτυξη της πόλης... Στο Λονδίνο, το ποδήλατο έχει μετατρέψει μία από τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις σε πόλη όπου μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις του με ένα ποδήλατο. Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα.

Ενας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, από τις ΗΠΑ έως την Αφρική και από την Ταϊβάν έως την Ινδία, με την Ευρώπη να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για μια ακόμη φορά, αντιλαμβάνεται το ποδήλατο ως το μέσο το οποίο θα οδηγήσει πόλεις και πολίτες στο μέλλον, και το 2020 έχει οριστεί ως το πρώτο ορόσημο.Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί πως το 2016 θα είναι η χρονιά στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το ποδήλατο, σε πολιτικό επίπεδο πλέον, αποτελεί το επιστέγασμα όλων των παραπάνω.Οταν μιλάμε για ποδήλατο, μιλάμε για ανθρώπινες πόλεις. Μιλάμε για ασφάλεια, για υγεία, για περιβάλλον, για οικονομία. Μιλάμε για κοινή λογική. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό; Οσο κι αν μας αρέσει να περιπλέκουμε τη ζωή μας και να βιώνουμε αδιέξοδα, τις περισσότερες φορές η λύση είναι τόσο απλή όσο ένα ποδήλατο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos