×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ναι» στην απαγόρευση της μπούργκα στη Γαλλία

02 Ιουλίου 2014 10:31

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε τη γαλλική απαγόρευση της μπούργκα,

αποδεχόμενο την αιτιολόγηση των Παρισίων σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση της μπούργκα ενθαρρύνει τους πολίτες να συμβιώνουν αρμονικά. Ο νόμος, ο οποίος ισχύει από το 2010, καθιστά παράνομη την κάλυψη του προσώπου όταν το άτομο βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Παρότι ο νόμος ισχύει για καλύπτρες τύπου μπαλακλάβα ή ακόμα και για τις κουκούλες, πολλοί υποστήριξαν ότι η απαγόρευση βάζει στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τις μουσουλμάνες.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μία εικοσιτετράχρονη Γαλλίδα πακιστανικής καταγωγής, η οποία φορά μπούργκα που καλύπτει ολοσχερώς το κεφάλι και το σώμα, και νικάμπ. Τελικά, μόνο τα μάτια της παραμένουν ακάλυπτα. Οι νομικοί της εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι η απαγόρευση της

«Οχι» μπούργκα αντιτίθεται σε έξι άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι είναι «απάνθρωπο, μειωτικό και αντιβαίνει στο δικαίωμα στον σεβασμό για τον οικογενειακό και τον ιδιωτικό βίο, την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης, θρησκείας, την ελευθερία του λόγου και ταυτόχρονα αποτελεί προϊόν διάκρισης».

Η γαλλική κυβέρνηση, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των αντιδίκων, υποστήριξε ότι ο νόμος δεν στόχευε ειδικά εναντίον της μπούργκα ή του νικάμπ αλλά οποιασδήποτε κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους, ακόμη και στις κουκούλες και τα κράνη, όταν αυτός που το φορά δεν βρίσκεται πάνω σε μοτοσικλέτα.

Επηρεάζει 1.900 γυναίκες

Από την απαγόρευση επηρεάστηκαν περί τις 1.900 γυναίκες, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτεται από έρευνα του 2009. Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι γνωστοποίησαν στο δικαστήριο ότι αυτός ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Οι Ευρωπαίοι δικαστές, πάντως, δέχθηκαν ότι στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η αρμονική συμβίωση των πολιτών. Η Ισαμπέλ Νιντλισπράχερ, εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης που επέβαλε το 2011 ανάλογη απαγόρευση και η οποία συμμετείχε στην ομάδα των Γάλλων νομικών εκπροσώπων, τόνισε ότι τόσο η μπούργκα και το νικάμπ είναι «ασύμβατα» με τη νομιμότητα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos