Ρατσιστική κτηνωδία με οκτώ σφαίρες στην πλάτη

09 Απριλίου 2015 11:48

Νέο σοκ στην αμερικανική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία ενός Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα, που καταγράφηκε και σε σχετικό βίντεο.



Ο αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ πυροβολεί πισώπλατα τον Γουόλτερ Σκοτ που τρέχει για να ξεφύγει, όπως καταγράφηκε στο βίντεο που τράβηξε άγνωστος αυτόπτης μάρτυρας. Ο Σκοτ είχε σπασμένο το ένα φανάρι στο αυτοκίνητό του και χρωστούσε χρήματα από τη διατροφή στην πρώην σύζυγό του και έτρεξε γιατί φοβόταν ότι θα συλληφθεί
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 33χρονος λευκός αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ άνοιξε πυρ, όταν ο 50χρονος Γουόλτερ Σκοτ προσπάθησε να διαφύγει πεζός από έλεγχο που του έκανε ο αστυνομικός στο Νορθ Τσάρλεστον το Σάββατο, γιατί το αυτοκίνητό του είχε σπασμένο το ένα από τα δύο πίσω φανάρια.
Εικάζεται ότι ο Σκοτ γύρισε να φύγει γιατί φοβήθηκε ότι θα συλληφθεί, καθώς εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης γιατί δεν είχε ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε απέναντι στην πρώην σύζυγο του για διατροφή διαζυγίου.
Οπως φαίνεται από το σχετικό βίντεο, ο Σκοτ, που είναι άοπλος, ύστερα από λογομαχία με τον αστυνομικό γυρνάει να φύγει τρέχοντας και ο Σλάγκερ βγάζει το περίστροφό του και του ρίχνει 8 φορές στην πλάτη.
Λίγο μετά πηγαίνει στο σημείο που είναι πεσμένος ο 50χρονος Αφροαμερικανός και του φωνάζει να βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη, κάτι που εντέλει κάνει ο ίδιος, αφού το θύμα του έχει μάλλον ξεψυχήσει, περνώντας του παράλληλα χειροπέδες.
Στη συνέχεια ο αστυνομικός πηγαίνει στο σημείο που είχαν τη λογομαχία, παίρνει κάτι από το έδαφος, το αφήνει δίπλα στο πτώμα του θύματός του και, μιλώντας στον ασύρματο, ενημερώνει πως υπήρξαν πυροβολισμοί και ότι το «υποκείμενο» του ελέγχου του έχει πέσει στο έδαφος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά το περιστατικό ισχυρίστηκε ότι ο Σκοτ προσπάθησε να του πάρει το taser που είχε και ότι αισθάνθηκε απειλή. Σύμφωνα δε με την επίσημη δήλωσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου του, ανέφερε ότι «ακολούθησα όλες τις αρμόζουσες διαδικασίες και κανονισμούς του Αστυνομικού Τμήματος του Νορθ Τσάρλεστον».
Εξαιτίας της ύπαρξης του βίντεο, το οποίο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του, ο αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ συνελήφθη και του ασκήθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ετσι ο θάνατος του άοπλου 50χρονου Γουόλτερ Σκοτ και πατέρα 4 παιδιών από 8 σφαίρες στην πλάτη εγείρει νέα ερωτηματικά, καθώς εάν το περιστατικό δεν είχε καταγραφεί σε βίντεο εκτιμάται ότι ο αστυνομικός δεν θα βρισκόταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.
Οπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Σλάγκερ είναι αντιμέτωπος με 30ετή κάθειρξη ή με τη θανατική ποινή. Σχολιάζοντας το περιστατικό ο δήμαρχος του Νορθ Τσάρλεστον Κιθ Σάμερ, σε σχετική συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ανέφερε πως «εάν κάνεις ένα λάθος, είσαι λάθος.
Οταν παίρνεις μια κακή απόφαση, δεν έχει σημασία εάν κρατάς την ασπίδα ή είσαι πολίτης στον δρόμο, πρέπει να ζήσεις με αυτήν την απόφασή σου». Για την υπόθεση, όπως έγινε γνωστό, έχει ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και το FBI. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει βίαιες αντιδράσεις από την κοινότητα των Αφροαμερικανών του Νορθ Τσάρλεστον, καθώς οι ηγέτες της έχουν συστήσει ψυχραιμία.
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Στοιχείο - κλειδί σε βάρος του αστυνομικού
Ως ήρωα χαρακτήρισαν η οικογένεια του Γουόλτερ Σκοτ και οι εκπρόσωποι των αρχών τον περαστικό, τον άγνωστο που χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον δολοφόνο αστυνομικό τράβηξε το ενοχοποιητικό για τον Σλάγκερ βίντεο.
Παρότι όπως έγινε γνωστό δεν έχει δοθεί ολόκληρο στη δημοσιότητα, το βίντεο αποτέλεσε το στοιχείο εκείνο που ανέτρεψε τους ισχυρισμούς του 33χρονου λευκού αστυνομικού και οδήγησε στη σύλληψή του και στην άσκηση δίωξης εναντίον του. Η ταυτότητα του αυτόπτη μάρτυρα, που είχε μεταξύ άλλων και την ψυχραιμία να τραβήξει το σχετικό βίντεο, δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη από τις αρχές, όμως όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η εισαγγελία, ο μάρτυρας έχει ήδη κληθεί να καταθέσει.
Με κάμερες
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος του Νορθ Τσάρλεστον θα υποχρεώσει από εδώ και πέρα όλους τους αστυνομικούς του τμήματος της περιοχής να εξοπλιστούν με κάμερες που θα φέρουν στα ρούχα τους και οι οποίες θα καταγράφουν κάθε τους κίνηση για τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ότι οι τοπικές αρχές του Νορθ Τσάρλεστον, το οποίο κατά 50% κατοικείται από Αφροαμερικανούς, προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα μετά τη δολοφονία, η οποία έρχεται σε μια στιγμή που παρόμοια περιστατικά έχουν προκαλέσει ταραχές σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπως επί παραδείγματι στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Μάλιστα χθες είχε προγραμματιστεί μετά από πρωτοβουλία του κινήματος «Οι μαύρες ζωές έχουν σημασία», ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο Νορθ Τσάρλεστον, η οποία θα περνούσε από το δημαρχείο και θα κατέληγε έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

www.ethnos.gr
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos