Εντεκα οι νεκροί από τις μάχες στα Σκόπια μεταξύ Αλβανών - αστυνομίας

10 Μαϊος 2015 12:59

Στους έντεκα έχει ανέβη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ενόπλων Αλβανών με αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Κουμάνοβο των Σκοπίων. Διήμερο εθνικό πένθος για τους έξι νεκρούς αστυνομικού κήρυξε η σκοπιανή κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι οι ένοπλοι προέρχονταν «από μια γειτονική χώρα».


Μετά τις χθεσινές μάχες μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών, από το πρωί ακούγονται σποραδικά πυρά στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

 

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια ξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητείται από τους πολίτες της Σερβίας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ΠΓΔΜ. Στην ανακοίνωση του σερβικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης «οι πολίτες της Σερβίας που βρίσκονται στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές οδούς, μέσω Βουλγαρίας, κατά την επιστροφή τους στη πατρίδα».

Διήμερο πένθος
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10η Μαΐου) και την αυριανή (Δευτέρα 11η Μαΐου) ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο.
Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Καταδικάζει η Αλβανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά».

Ζητώντας απο της αρχές της ΠΓΔΜ να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδιο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Κουμάνοβο και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη σταθερότητα της χώρας.

Ο κ. Νισάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς όλους τους πολίτες, Αλβανούς ή «Μακεδόνες» - όπως είπε - , οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στης σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Αλβανός Πρόεδρος τονίζει επίσης σε ανακοίνωση του ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά και τις διεθνοτικές σχέσεις, με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης, την διαλεύκανση της και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos