«Τσουνάμι» προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου

04 Ιουλίου 2015 12:48

Σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, ώστε να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια, καθώς το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε κατά 80% το πρώτο μισό του 2015, με τα θύματα να έχουν τριπλασιαστεί, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δεδομένα από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, 137.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Το ένα τρίτο αυτών κατάγεται από τη Συρία, ενώ το 12% από την Ερυθραία και το 11% από το Αφγανιστάν. Συγκλονιστικά είναι και τα νούμερα που έδωσε η Αρμοστεία σχετικά με τους θανάτους στη θάλασσα. «Η Ευρώπη βιώνει μια κρίση θαλάσσιας μετανάστευσης ιστορικών διαστάσεων», αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού, σχολιάζοντας τους 1.867 «υγρούς θανάτους».

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά εδάφη γίνονται όλο και πιο αφιλόξενα για τους πρόσφυγες και αυτούς που ζητούν άσυλο, καθώς πολυάριθμα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου αντιδρούν, κάνοντας έκκληση για υποστήριξη. Την Τρίτη, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σερβία έστειλαν μήνυμα για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης της παράνομης εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια. Οι υπουργοί Εσωτερικών των τριών κρατών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας των περιπόλων στα σερβικά σύνορα με τις αντίστοιχες στην πλευρά της Ουγγαρίας και της ΠΓΔΜ. Η Αυστρία αναμένεται να αποστείλει 80 αστυνομικούς και ειδικές κάμερες για την ανίχνευση παράνομων προσφύγων. «Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντέξουμε το βάρος», είπε η Αυστριακή ΥΠΕΣ, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία χρειάστηκε να διαχειριστεί 40.000 αιτήσεις για άσυλο.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αρκετά βήματα το τελευταίο διάστημα, τα οποία στοχεύουν στην υπογράμμιση των πιέσεων που δέχεται η χώρα, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που υποδέχεται.

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί 67.000 αιτήσεις για άσυλο, ενώ ταυτόχρονα συνωστίζει σε προσφυγικά στρατόπεδα φιλοξενίας τις νέες αφίξεις. Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε στρατόπεδο προσφύγων στην ανατολική πόλη Ντέμπρετσεν, όταν δύο πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια και προκάλεσαν την εξέγερση των συγκρατουμένων τους. Στον συγκεκριμένο χώρο, χωρητικότητας 823 ατόμων, στεγάζονται περίπου 1.655 πρόσφυγες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι Ούγγροι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο σχέδιο της Ε.Ε. για το μοίρασμα του βάρους ένταξης των προσφύγων σε περισσότερα κράτη, ενώ ανακοίνωσαν την οικοδόμηση ενός φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την Τετάρτη την άποψη ότι ο φράχτης για την ανακοπή της πορείας των παράνομων μεταναστών είναι αναγκαίο μέτρο, που δεν έχει στόχο τους νότιους γείτονες της χώρας. Ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, πως πιστεύει ότι το πρόβλημα του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη θα είναι έντονο, και τόνισε ότι η ανύψωση του φράχτη δεν είναι ευχάριστη για τη Σερβία.

Εμπειρογνώμονες

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να βοηθήσει οικονομικά την Ουγγαρία και να την ενισχύσει με εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή προσφύγων. «Η Ουγγαρία θα λάβει περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε διαμαρτυρηθεί την περασμένη εβδομάδα, επειδή οι Βρυξέλλες, όπως υποστήριξε, παρείχαν βοήθεια μόνο στις δύο προαναφερθείσες χώρες.

Εξάλλου, το ιταλικό ναυτικό συνέχισε αυτή την εβδομάδα το μακάβριο έργο της ανάσυρσης των σορών των 800 άτυχων προσφύγων που πνίγηκαν πριν από τρεις μήνες 135 μίλια από τα παράλια της Λιβύης. Την Τρίτη, οι αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό των πρώτων οκτώ πτωμάτων στο εσωτερικό του ναυαγίου που βρίσκεται 370 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι το κουφάρι του πλοίου πρέπει να ανασυρθεί για «να δει όλος ο κόσμος τι συνέβη».

Κάλεσμα για περισσότερη αλληλεγγύη

Μόνο την περασμένη Κυριακή η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με πλοία του ναυτικού άλλων κρατών, διέσωσε 2.900 πρόσφυγες από 21 πλοιάρια που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου. Ιταλικό δικαστήριο στη Σικελία καταδίκασε σε 18 έτη φυλάκισης έναν 36χρονο Τυνήσιο για εμπορία ανθρώπων. Ο Καλέντ Μπενσαλέμ είχε επιζήσει από το ναυάγιο στο νησί της Λαμπεντούζα το 2013, όπου πνίγηκαν τουλάχιστον 366 άτομα.

Ο υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Ο Γκουτέρες χαιρέτισε θετικά την πρόταση των Βρυξελλών για την επανένταξη 40.000 αιτούντων άσυλο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά κάλεσε για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, Φρανσουά Κρεπό περιέγραψε τη συμφωνία της Ε.Ε. για τη μετανάστευση «μωρουδιακό βήμα» προς ένα αποτελεσματικό σχέδιο επανατοποθέτησης.

Ο Κρεπό είχε υποστηρίξει ότι οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να σχεδιάσουν διεξοδικά την υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μελετήσει τις κινήσεις της για τα επόμενα 25 χρόνια, ώστε να διαθέτει μια λειτουργική στρατηγική.

Σύμφωνα με τον δείκτη για την πολιτική ένταξης των προσφύγων (MIPEX), η Σουηδία είναι η καλύτερη χώρα ως προς την ένταξη, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία. Πιο αφιλόξενες έχουν γίνει Βρετανία και Ολλανδία.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos