«Ολα ανοιχτά» για τα ιρανικά πυρηνικά

07 Ιουλίου 2015 15:08

Στην τελική, κατά τα φαινόμενα, ευθεία μπήκαν χθες οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, καθώς απόψε τα μεσάνυχτα εκπνέει και η δεύτερη προθεσμία που είχαν θέσει οι δύο πλευρές για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Κατά τη χθεσινή, δέκατη ημέρα των διαβουλεύσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), όπως και του Ιρανού ομολόγου τους, Τζαβάντ Ζαρίφ. Η «ολομέλεια» των υπουργών Εξωτερικών αποτελεί σαφή ένδειξη σημαντικής προόδου, χάρη στην οποία τα εκκρεμή προβλήματα έχουν ελαχιστοποιηθεί και απαιτούν τις τελικές αποφάσεις, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Το βασικό ερώτημα τώρα είναι αν οι Ιρανοί θα αποδεχτούν σαφείς δεσμεύσεις στα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, η χώρα του οποίου εμφανίζεται να υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή, μεταξύ των Δυτικών, έναντι της Τεχεράνης. «Ολα τα χαρτιά βρίσκονται τώρα πάνω στο τραπέζι», προσέθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «παραμένουν ακόμη διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, τις οποίες προσπαθούμε να γεφυρώσουμε εργαζόμενοι σκληρά».

Σύμφωνα με ανώνυμο Δυτικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που μένουν σε εκκρεμότητα είναι η αξίωση των Ιρανών να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους από τον ΟΗΕ σχετικά με το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. Παράλληλα, οι Ιρανοί ζητούν να αρθεί και το διεθνές εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα τους. «Λένε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέεται το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων με εκείνο της πυρηνικής ενέργειας, μια άποψη που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε», δήλωσε η ίδια διπλωματική πηγή. «Το Ιράν επιμένει στην άσκηση των δικαιωμάτων του και δηλώνει ότι όλες οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους βαλλιστικούς πυραύλους, πρέπει να αρθούν ταυτόχρονα με τις κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα», απάντησε Ιρανός αξιωματούχος που βρίσκεται στη Βιέννη.

Αισιόδοξος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας εμφανίστηκε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι. «Εκείνο που έχει σημασία είναι, σήμερα και αύριο, όλες οι πλευρές, ιδιαίτερα δε οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Ενδεχόμενη συμφωνία θα τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία διαρκεί 13 χρόνια και έχει προκαλέσει σοβαρότατη ζημιά στην ιρανική οικονομία. Η συμφωνία, εφόσον τελικά υπάρξει, θα παγώσει το ιρανικό πρόγραμμα τουλάχιστον για μία δεκαετία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο του προγράμματος από διεθνείς επιθεωρητές, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Εάν υπάρξει συμφωνία, θα περιλαμβάνει και σχέδιο απόφασης του Γενικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, το οποίο, αφού ψηφιστεί, θα δρομολογήσει την εφαρμογή της. Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα πρέπει να θέσει τη συμφωνία για επικύρωση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ενδέχεται οι συνομιλίες να λάβουν και νέα μικρή παράταση μόλις δύο ημερών, μέχρι τις 9 Ιουλίου, κάτι που θα επιτρέψει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τόσο της κυβέρνησης Ομπάμα όσο και των Ηνωμένων Εθνών.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos