Το μεγάλο ταξίδι προς την... εκμετάλλευση

19 Οκτωβρίου 2016 11:42

Θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης πέφτουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα-σοκ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).


Από τα σχετικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 4.328 πρόσφυγες και μετανάστες προκύπτει ότι το 71% των ανθρώπων που έφτασαν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική έπεσαν θύματα δικτύων εμπορίας ανθρώπων ή κάποιας άλλης πρακτικής εκμετάλλευσης. Το 52% των ερωτηθέντων επίσης ανέφεραν ότι έγιναν δέκτες τουλάχιστον δύο παράλληλων πρακτικών εκμετάλλευσης (όπως ομηρεία, εξαναγκασμός σε εργασία, εργασία άνευ αμοιβής, αφαίρεση οργάνων).
Διαδρομές
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου και συνέβησαν κατά κύριο λόγο στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Αλγερία. Συνολικά το 49% των ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική κρατήθηκε παρά τη θέλησή του (κυρίως στη Λιβύη), το 50% εργάστηκε χωρίς αμοιβή και υπό απειλές ακόμη και με όπλα, το 47% εξαναγκάστηκε να εργαστεί, ενώ ένα 3% δέχθηκε πρόταση για αφαίρεση οργάνων έναντι μετρητών και το 1% για κάποιο μέλος του σώματός του.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι το 74% των ανδρών απάντησε θετικά σε κάποιον από τους παραπάνω δείκτες trafficking, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών ανέρχεται στο 47%. Οσον αφορά στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο εκεί τα ποσοστά εκμετάλλευσης είναι μεν μικρότερα, όμως μεταξύ των χωρών στις οποίες καταγράφονται τα περιστατικά είναι δυστυχώς η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos