Ιταλία: Χιονοστιβάδα πλάκωσε ξενοδοχείο - Φόβοι για 30 νεκρούς

19 Ιανουαρίου 2017 10:47

Μέχρι και 30 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε χιονοστιβάδα σε ξενοδοχείο της Πεσκάρα, επαρχίας του Αμπρούτσο, έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες την κεντρική Ιταλία, μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


"Πολλοί" άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα μικρό ξενοδοχείο το οποίο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στα βουνά της κεντρικής Ιταλίας έπειτα από μία σειρά σεισμικών δονήσεων χθες Τετάρτη, μετέδωσαν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι πρώτοι διασώστες φτάνουν στο ξενοδοχείο

Το τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24 μετέδωσε ότι ένας αριθμός νεκρών βρέθηκε μέσα στο ξενοδοχείο Rigopiano της πόλης Φαριντόλα στο βουνό Γκραν Σάσο της περιφέρειας Αμπρούτσο στην κεντρική Ιταλία.

Στην ιστοσελίδα του, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλείται τον Αντόνιο Κροτσέτα, τον επικεφαλής μιας ομάδας διάσωσης που έφτασε στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον οποίο "υπάρχουν πολλοί νεκροί" χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Το Reuters μετέδωσε αρχικά ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να φθάνει τους 30, ενώ σύμφωνα με το AFP περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν νωρίτερα αναφορά για τρεις αγνοούμενους από τη χιονοστιβάδα που φέρεται να προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκράν Σάσσο.
Νωρίτερα, πελάτες του ξενοδοχείου κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές και ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι πρέπει να είναι τρεις, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai. Συνολικά, όπως έγραψε νωρίτερα στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της περιφέρειας της πόλης Πεσκάρα, Τζουσέππε Ντι Μάρκο, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 20 άτομα. Όμως όταν έφτασαν τελικά εκεί οι διασώστες, ανακοίνωσαν πως δεν ακούγονταν φωνές από τους πελάτες και τους εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά φαινόταν κάποιο φως.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό πως οι διασώστες εντόπισαν δύο άτομα που είδαν την χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο.

Ενας νεκρός από κατάρρευση στέγης

Ένας άντρας σκοτώθηκε χθες σε μια σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην κεντρική Ιταλία, μια περιοχή που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από ισχυρούς σεισμούς πέρσι, ενώ έντονες χιονοπτώσεις έχουν εγείρει φόβους για τη ζωή άλλων ατόμων στην περιοχή.

Τέσσερις σεισμοί 5,2 βαθμών και ισχυρότεροι σημειώθηκαν κοντά στην κωμόπολη Αμάτριτσε, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Μεγάλο μέρος της περιοχής είχε εγκαταληφθεί μετά τους περσινούς σεισμούς.
Οι κεντρικές περιοχές Λάτσιο, Μάρκε και Αμπρούτσο αντιμετώπισαν έντονες χιονοπτώσεις, και ένας άντρας περίπου 82 ετών σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε στέγη ενός γεωργικού κτίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. "Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ", είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο.
Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.
"Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά", είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό. "Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές", τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.
Στη Ρώμη, σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.
Το πολυτελές ξενοδοχείο Rigopiano. Πηγή φωτό: ansa.it
Ιταλία: Χιονοστιβάδα πλάκωσε ξενοδοχείο - Φόβοι για 30 νεκρούς [photos+vids]-Το πολυτελές ξενοδοχείο Rigopiano. Πηγή φωτό: ansa.it

Υψηλό ρίσκο
Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί - μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών - σημειώθηκαν σε διάστημα μιάς ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός.

Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4,0 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αμάτριτσε - το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου - καθώς και δεκάδες μετασεισμοί. Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ' Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρσι, κατέρρευσε.
Ο σεισμός της 24ης Αυγούστου 2016 κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.
Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το ΕΙΓΗ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos