Το προσδόκιμο ζωής αγγίζει τα 90 έτη

23 Φεβρουαρίου 2017 14:51

Το προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου αναμένεται να ξεπεράσει τα ενενήντα χρόνια για πρώτη φορά στην Ιστορία, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις των επιστημόνων, οι οποίες ανατρέπουν όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την ανθρώπινη μακροζωία.


Ειδικότερα, οι γυναίκες που πρόκειται να γεννηθούν στη Νότια Κορέα το 2030 θα έχουν προσδόκιμο ζωής που θα υπερβαίνει τα ενενήντα χρόνια, όπως υποδεικνύεται από μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Αλλά και τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη δεν υπολείπονται, γεγονός που καθιστά ζωτικότερα τα ερωτήματα σχετικά με την περίθαλψη υγείας αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι άνθρωποι που φθάνουν στα 80 τους χρόνια.

Tα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα ερευνητών και χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας και την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Είναι αδύνατον, άλλωστε, να προβλέψει κανείς τις φυσικές καταστροφές, τις πανδημίες, όπως εξάλλου και την επήρεια της κλιματικής αλλαγής, που πιθανώς να δρέψει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο με το πέρασμα των ετών.

Ωστόσο, η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις σελίδες του περιοδικού Lancet, υποδεικνύει σαφή αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις περισσότερες από τις 35 αναπτυγμένες χώρες που μελετήθηκαν. Μία βασική εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου η συνδυαστική επίδραση της παχυσαρκίας, της βρεφικής θνησιμότητας, των ανθρωποκτονιών και της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη θα επιβραδύνει την αύξηση του προσδόκιμου ζωής συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη. Τα αγόρια που θα γεννηθούν το 2030 στις ΗΠΑ θα έχουν ανάλογο προσδόκιμο ζωής με αυτό της Τσεχικής Δημοκρατίας, υποδεικνύει η έρευνα, ενώ τα κορίτσια που θα γεννηθούν κατά την ίδια περίοδο θα έχουν προσδόκιμο ζωής ανάλογο με αυτό που ισχύει στην Κροατία και το Μεξικό. Το προσδόκιμο ζωής για τα βρέφη που πρόκειται να γεννηθούν στις ΗΠΑ το 2030 αναμένεται να είναι 83,3 χρόνια για τις γυναίκες και 79,5 για τους άνδρες, καταγράφοντας μικρή αύξηση συγκριτικά με το 2010, όταν οι προβλέψεις ήταν 81,2 χρόνια και 76.5 χρόνια αντιστοίχως. Ωστόσο, οι συντάκτες της πρόσφατης μελέτης υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είναι το μοναδικό κράτος του ΟΟΣΑ όπου δεν υπάρχει ενιαία υγειονομική κάλυψη για όλους. «Οι ΗΠΑ έχουν πολλές και αυξανόμενες ανισότητες όσον αφορά την περίθαλψη υγείας, ενώ το προσδόκιμο ζωής δεν μοιάζει να αυξάνεται κατά το αναμενόμενο και σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνεται και μείωσή του», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι μεγάλοι νικητές είναι η Νότια Κορέα, κάποια κράτη της Δυτικής Ευρώπης, όπως, εξάλλου, και κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η Γαλλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις γυναίκες, όπως εξάλλου συνέβαινε και το 2010 με 88,6 χρόνια, ενώ η Ιαπωνία ήταν τρίτη με 88,4 χρόνια, παρότι επί αρκετές δεκαετίες βρισκόταν στην πρώτη θέση του προσδόκιμου ζωής.

Η βελτίωση της θέσης της Νότιας Κορέας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς και της εκπαίδευσης, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Οι θάνατοι των παιδιών αλλά και των ενηλίκων από λοιμώδη νοσήματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ έχει βελτιωθεί και η διατροφή, κάτι που έκανε τους Νοτιοκορεάτες να κερδίζουν και σε ύψος.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos