Επεισόδιο με πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας

10 Ιανουαρίου 2020 20:39

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η ανακοίνωση του 5ου αμερικανικούς στόλου, στην οποία κάνει λόγο για επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού πολεμικού με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Επικαλούμενο μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.

Λίγη ώρα νωρίτερα και μέσω του Twitter ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την παρενόχληση του ρωσικού πλοίο.

«Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ενώ το πλοίο USS Farragut πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στην βόρεια Αραβική Θάλασσα το προσέγγισε επιθετικά ρωσικό πολεμικό πλοίο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πέμπτος στόλος του αμερικανικού ναυτικού που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το CNN.

«Το αμερικανικό πλοίο εξέπεμψε σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει πορεία. Αυτό αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά άλλαξε πορεία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι «η αρχική καθυστέρηση συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες ενώ προσέγγιζε επιθετικά το αμερικανικό πλοίο αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης».

Αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού δήλωσε ότι το Farragut συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman και έχει σαν στόχο να εντοπίζει δυνητικά εχθρικά πλοία και να τα εμποδίζει να το προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με δύο άλλους αξιωματούχους το ρωσικό πλοίο πλησίασε το αμερικανικό σε απόσταση 54 μέτρων.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos