×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Μέρκελ τάχθηκε τελικά υπέρ Γιούνκερ για την Κομισιόν

01 Ιουνίου 2014 13:40

Την «ψήφο» της στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν έδωσε τελικά χθες η Ανγκελα Μέρκελ, δίνοντας ένα τέλος στην επικίνδυνη ένταση που είχε αρχίσει να συσσωρεύεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τις προηγούμενες ημέρες συντάχθηκε με όσους εκτιμούσαν ότι πρέπει ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο μετά τις έντονες πιέσεις, κυρίως στο εσωτερικό της Γερμανίας, έδωσε τη στήριξή της για την Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Πλέον διεξάγω όλες τις συζητήσεις υπό το πνεύμα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ρέγκενσμπουργκ.

Τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος έδειχνε όχι απλώς αναποφάσιστη ως προς τον υποψήφιο της επιλογής της, αλλά μάλλον αποφασισμένη να στηρίξει κάποια υποψηφιότητα εκτός των πέντε που είχαν παρουσιάσει οι παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, άρα ο υποψήφιός του διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι' αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Μέρκελ είχε υποχωρήσει -πρόθυμα ομολογουμένως- στις πιέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν και του Ολλανδού Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι θεωρούσαν τον Γιούνκερ πολύ «ευρωπαϊστή» και «παρωχημένο» για τα γούστα τους. Υπό το βάρος, δε, της αύξησης του ευρωσκεπτικιστών σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός με τη νίκη των ακραίων αντι-ευρωπαίων, η Γερμανίδα καγκελάριος συντάχθηκε με όσους εκτιμούσαν ότι πρέπει ο νέος πρόεδρος να αναδειχτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η στάση της αυτή προκάλεσε την οργή του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι ευρωπαϊκές παρατάξεις είχαν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους να λάβει τη διερευνητική εντολή ο Γιούνκερ, ως ο υποψήφιος που κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές.

Η εντονότερη πίεση, όμως, για τη Μέρκελ προήλθε από το εσωτερικό της χώρας, ακόμη και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών. Μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου -μεταξύ αυτών και εφημερίδων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση- την κατηγόρησε ότι εάν αγνοήσει τους 5 υποψηφίους των ευρωπαϊκών «οικογενειών», βάσει των οποίων ψήφισαν οι ψηφοφόροι στη Γηραιά Ηπειρο, θα έχει υποπέσει στο βαρύτατο παράπτωμα της εξαπάτησης των ψηφοφόρων.

Σοσιαλδημοκράτες

Ισως ακόμη περισσότερο, όμως, να βάρυνε για την απόφαση της Μέρκελ η εντονότατη αντίδραση από τους κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το SPD την επέκρινε σφοδρότατα τις προηγούμενες ημέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, εφόσον η καγκελάριος δεν τηρήσει τη συμφωνημένη διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν.

Μετά τη δήλωσή της, την οποία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, το SPD εξέφρασε την ανακούφιση αλλά και την ικανοποίησή του για τη μεταστροφή της Ανγκελα Μέρκελ. «Είναι καλό ότι η δημόσια πίεση ανάγκασε την καγκελάριο να αλλάξει ρότα. Κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ξεκάθαρη εξαπάτηση των ψηφοφόρων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Σοσιαλδημοκράτες.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos