×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Οχι» Ομπάμα σε επιδρομές

20 Ιουνίου 2014 12:45

Η Βαγδάτη θα τον ήθελε πιο... ετοιμοπόλεμο αλλά αυτός δεν της έκανε το χατίρι. Ο Μπαράκ Ομπάμα

εμφανίστηκε χθες συγκρατημένος στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποφασισμένος να προωθήσει μια πολιτική λύση στον ιρακινό διχασμό.

Κάλεσε τους Ιρακινούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, έδωσε έμφαση στη διπλωματία και αναγνώρισε τον «εποικοδομητικό» ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν στις εξελίξεις. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος μεν να αναλάβει «στοχευμένη στρατιωτική δράση» εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά σε μελλοντικό χρόνο και ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε χθες τη στρατηγική του για το Ιράκ αναγνωρίζοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο απέφυγε να ανακοινώσει την άμεση έναρξη αεροπορικών επιδρομών, βάζοντας έτσι στον πάγο το σχετικό αίτημα που είχε απευθύνει προς τις ΗΠΑ η ιρακινή κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα, απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιστροφής αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την αποστολή μικρού αριθμού (έως 300) στρατιωτικών συμβούλων που θα αναλάβουν να συνδράμουν τις ιρακινές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους ενάντια στους προελαύνοντες τζιχαντιστές.

Οικονομική βοήθεια

Επιπλέον, δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη Βαγδάτη οικονομικά, καθώς και σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης εχθρικών στόχων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στέλνει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη για σειρά διπλωματικών επαφών.

Για μερίδα αναλυτών, ακόμη και η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων συνιστά «μεγάλη αλλαγή» για τον Ομπάμα, που είχε κάνει την απαγκίστρωση από το Ιράκ σημαία των προεκλογικών του εκστρατειών. Η Βαγδάτη πάντως δεν άκουσε χθες όσα θα ήθελε από τον Αμερικανό. Μάλλον το αντίθετο, καθώς ο Ομπάμα έριξε το βάρος της ευθύνης για έξοδο από την κρίση στους ίδιους τους Ιρακινούς. «Αυτήν τη στιγμή η τύχη του Ιράκ κρέμεται από μια κλωστή.

Ολα θα κριθούν από το εάν οι Ιρακινοί θα ξεπεράσουν τους σεχταριστικούς διχασμούς και να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας», σημείωσε ο Ομπάμα «αδειάζοντας» τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι. Για τους Αμερικανούς το ζητούμενο πλέον είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα τους περιλαμβάνει όλους: σιίτες, σουνίτες και Κούρδους.

Δημοσιεύματα θέλουν την Ουάσιγκτον να προωθεί την... απομάκρυνση-παραίτηση του Μαλίκι από τον πρωθυπουργικό θώκο. Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με σουνίτες και Κούρδους πολιτικούς προκειμένου να διαμορφώσουν τους κυβερνητικούς συσχετισμούς της μετα-Μαλίκι εποχής.

Εχουν μάλιστα ακουστεί και ονόματα υποψήφια για τη διαδοχή στην πρωθυπουργία όπως αυτό του επίσης σιίτη Αχμάντ Τσαλαμπί. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Μαλίκι αρνείται να παραιτηθεί. Πρωθυπουργός του Ιράκ από το 2006, ο Μαλίκι επικράτησε στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου και πλέον ελέγχει 92 από τις 328 έδρες στο κοινοβούλιο. Για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό χρειάζεται να έχει στο πλευρό του 165 βουλευτές. Βάσει συντάγματος, αυτή η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σχηματιστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos