×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Κερδίζει έδαφος ο Γιούνκερ

23 Ιουνίου 2014 10:26

Εβδομάδα μεγάλων αντιπαραθέσεων ξεκινάει σήμερα στην Ευρώπη, με την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν

να παραμένει στο επίκεντρο και το «παζάρι» γύρω από την εν λόγω επιλογή να κορυφώνεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου.

Κι όλα αυτά ενώ (κατά συμβολική σύμπτωση) συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακριβώς, λοιπόν, έναν αιώνα μετά τον Α' Παγκόσμιο, Γερμανία και Βρετανία βρίσκονται ξανά στα μαχαίρια, ετούτη τη φορά με αφορμή τη μετάβαση ενός Λουξεμβούργιου στο κορυφαίο πόστο της ΕΕ, μία μετάβαση που λέγεται πως θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο πακέτο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, το οποίο διαπραγματεύονται επί του παρόντος οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να στηρίξουν τον Γιούνκερ, αλλά με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσουν «αναπτυξιακά» ανταλλάγματα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Η συμφωνία

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, η υποψηφιότητα Γιούνκερ κερδίζει έδαφος, με τη Βρετανία ωστόσο να συνεχίζει να εγείρει εμπόδια. Οι Σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων συμφώνησαν το Σάββατο στο Παρίσι πως θα στηρίξουν τον Γιούνκερ. Μία ημέρα νωρίτερα, στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είχαν επίσης ανακοινώσει τη συμφωνία τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως για να δώσουν το «πράσινο φως» στον Λουξεμβούργιο «φίλο» της Μέρκελ, οι Σοσιαλιστές του «S&D» έχουν ζητήσει (και μάλλον εξασφαλίσει) ως αντιστάθμισμα ανταλλάγματα, όπως την τοποθέτηση Σοσιαλδημοκρατών πολιτικών σε άλλα κορυφαία πόστα της ΕΕ (ο Μάρτιν Σουλτς πάει για πρόεδρος του Κοινοβουλίου και η Δανή Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ για πρόεδρος του Συμβουλίου, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Λέτα και Ερό).

Ο Σοσιαλδημοκράτες, με κινητήριο δύναμη τον Ρέντσι στην Ιταλία που θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, διαπραγματεύονται αλλαγές και στην ευρωπαϊκή πολιτική: χαλάρωση της λιτότητας, ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων, «ανάσες» στο Σύμφωνο Σταθερότητας και κίνητρα ανάπτυξης (όπως για παράδειγμα η πρόταση Ρέντσι για αφαίρεση των παραγωγικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος). Δεν είναι τυχαίο πως το περιοδικό «Spiegel» βλέπει να εξελίσσεται μια αθόρυβη διαδικασία (ένα «ρουά ματ») αποδυνάμωσης της «βασίλισσας» Μέρκελ και των δογμάτων λιτότητας.

Και ενώ οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου διαπραγματεύονται για το μέλλον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει στυλώσει τα πόδια και συνεχίζει να λέει «όχι» στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. Κυβερνητικοί κύκλοι από το Λονδίνο διέρρευσαν μάλιστα πως ο Κάμερον είναι αποφασισμένος ακόμη και να ζητήσει να τεθεί η υποψηφιότητα Γιούνκερ σε ψηφοφορία μεταξύ των ηγετών στην επερχόμενη Σύνοδο την Παρασκευή. Είναι γεγονός, πάντως, πως όσο περνάει ο καιρός, ο Βρετανός (που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση Βρετανίας - Βρυξελλών και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ έως το 2017) απομονώνεται ολοένα περισσότερο.

Κατά τα λοιπά, αύριο, Τρίτη, θα οριστικοποιηθεί ο σχηματισμός των νέων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες και η υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos