×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στήριξη στη Βαγδάτη υπόσχονται τώρα οι ΗΠΑ

25 Ιουνίου 2014 08:06

«Εντονη» υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας υποσχέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βαγδάτη,

πιέζοντας παράλληλα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο χάος και οι σουνίτες τζιχαντιστές σταθεροποιούν την παρουσία τους στις δυτικές περιοχές και καταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας συνοριακά περάσματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε χθες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, στη Βαγδάτη ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ στη μάχη εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) θα είναι «έντονη και διαρκής», σημειώνοντας ωστόσο ότι «εάν οι Ιρακινοί ηγέτες λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ενώσουν τη χώρα θα είναι και αποτελεσματική».

Η Ουάσιγκτον δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσης του Ιρακινού πρωθυπουργού (σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους το μήνυμα αυτό έχει δοθεί παρασκηνιακά), δηλώνει όμως ξεκάθαρα την ανάγκη για μια κατανομή της εξουσίας ανάμεσα σε σιίτες, σουνίτες και Κούρδους, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που θέλει περισσότερη εξουσία για τους σουνίτες Ιρακινούς. Στην άλλη πλευρά το σιιτικό Ιράν τάσσεται υπέρ των σιιτών.

Πάντως και οι τρεις δυνάμεις συμφωνούν ότι οι αντάρτες του ISIL αποτελούν απειλή για την περιοχή. Χθες ο Κέρι προειδοποίησε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξέγερση που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου απειλεί «την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο» και «την ύπαρξη του Ιράκ».

Νέα κυβέρνηση

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι ο Αλ Μαλίκι επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την 1η Ιουλίου, ενώ εκτός από τον πρωθυπουργό συνάντησε και ηγετικές προσωπικότητες σιιτών και σουνιτών.

Την περασμένη Κυριακή ο Κέρι είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιλέγουν την κυβέρνηση στο Ιράκ, αλλά αναφέρθηκε στη φανερή δυσαρέσκεια των Κούρδων, των σουνιτών ακόμα και σιιτών από την πολιτική του Αλ Μαλίκι. Την ανάγκη για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες τόνισε χθες και ο σουνίτης κληρικός, Γιουσέφ αλ Καραντάουι, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στους σουνίτες μουσουλμάνους ανά τον κόσμο.

Οι τζιχαντιστές του ISIL, που έχουν καταλάβει πολυάριθμες ιρακινές πόλεις, μεταξύ των οποίων και την Μπαϊτζί με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη χώρα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την κατάληψη των συνοριακών σταθμών της Κάιμ και του Αλ Ουαλίντ στην ιρακινο-συριακή μεθόριο το Σαββατοκύριακο, που τους επιτρέπουν την ανενόχλητη μεταφορά ανθρώπων και όπλων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης κατέλαβαν και το συνοριακό πέρασμα Τουραϊμπίλ στη μεθόριο με την Ιορδανία.

Σημειώνεται ότι τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στη χώρα, ενώ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο βοήθειας από αέρος. Επιπλέον ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προσφέρει στην κυβέρνηση Αλ Μαλίκι 300 συμβούλους για τον συντονισμό της μάχης εναντίον του ISIL.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos