×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στον προθάλαμο της Κομισιόν ο Γιουνκέρ

27 Ιουνίου 2014 10:38

Λίγες ώρες χωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, από την εκλογή του στην πιο σημαντική θέση της Ευρώπης,

αυτή του προέδρου της Κομισιόν, από τους 28 αρχηγούς των κρατών-μελών. Μέχρι χθες το βράδυ, ο έμπειρος πολιτικός είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη 26 από τους 28 ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας απέναντί του τον μεγάλο πολέμιο της υποψηφιότητάς του, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Γι' αυτό το θέμα άλλωστε συναντήθηκαν και οι ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), λίγο πριν από το άτυπο δείπνο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί, λίγα χιλιόμετρα από το λεγόμενο δυτικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη φλαμανδική πόλη του Κορτρέι, οι ηγέτες που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ μαζεύτηκαν για να συζητήσουν την υποψηφιότητα Γιουνκέρ αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους δύο αρχηγούς που του αντιτάσσονται.

Κατά την είσοδό του στη σύνοδο του ΕΛΚ ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν». Και όντως η Ελλάδα θεωρείται μία από τους πιο πιστούς συμμάχους του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, καθώς η χώρα μας έχει σταθεί ξανά στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, όταν το 2011 είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία υποψηφιότητα που γρήγορα βούλιαξε, και στη θέση του εξελέγη ο Βέλγος πολιτικός Χέρμαν βαν Ρομπέι. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις ανώτερων διπλωματικών αξιωματούχων χθες στην «Κ» ότι η εκλογή του κ. Γιουνκέρ στο τιμόνι της Κομισιόν θα είναι πολύ θετική έκβαση για τη χώρα μας και υπάρχει έντονη προσδοκία για «καλή μεταχείριση» στους κόλπους της Κομισιόν.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να αποφασίσουν για τις άλλες τρεις σημαντικές θέσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής άμεσα, καθώς στις 16-18 Ιουλίου αναμένεται να γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής. Εκεί οι 28 αρχηγοί κρατών-μελών θα αποφασίσουν για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, που μέχρι στιγμής κατέχει ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέση που κατέχει η Κάθριν Αστον, αλλά και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, πιθανόν μέχρι και κάποια χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερης διπλωματικής πηγής στην «Κ». Στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνει ο Μάρτιν Σουλτς μέχρι το 2017, ενώ για το υπόλοιπο της θητείας αυτής της Ευρωβουλής ακούγεται το όνομα του προέδρου της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.

Ενώ η διανομή των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων στην Κομισιόν δεν έχει ακόμα συζητηθεί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, πολύ πιθανό σενάριο είναι να διαδεχτεί τον κ. Ολι Ρεν στη θέση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων ο τωρινός πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ η Βρετανία επιθυμεί διακαώς τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για τις τράπεζες, που κατέχει τώρα ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιο χαρτοφυλάκιο θα διεκδικήσει η Ελλάδα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos