Λεπέν εναντίον Λεπέν για τον... θρόνο - Η Μαριόν Λεπέν με τη θεία της Μαρίν

02 Απριλίου 2015 13:55

Είναι μόλις 25 ετών και θεωρείται το «ανερχόμενο αστέρι» του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN).


Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αγαπημένη εγγονή του ιδρυτή του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν και ανιψιά της νυν επικεφαλής, Μαρίν Λεπέν, έχει την καταγωγή, την εμφάνιση και ένα πλούσιο βιογραφικό που της επιτρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός και -σταδιακά- εκτός Γαλλίας.
Στα 22 της χρόνια έγινε η νεότερη βουλευτής της χώρας και το φθινόπωρο ήρθε πρώτη στην αναμέτρηση για την ανάδειξη της κεντρικής διοικητικής επιτροπής του FN. Οι απόψεις της φαίνεται ότι πλησιάζουν περισσότερο τη σκληροπυρηνική γραμμή του παππού της, κάτι που για πολλούς μεταφράζεται σε έναν... ακήρυχτο πόλεμο με τη θεία της Μαρίν, η οποία πήρε τα ηνία του FN από τον πατέρα της το 2011 και έχει ποντάρει πολλά στην «απο-δαιμονοποίηση» της παράταξης, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η οικονομία, με στόχο τη διεύρυνση της βάσης των ψηφοφόρων. Μια στρατηγική που φαίνεται να αποδίδει, αν κρίνει κανείς από τα αξιοσημείωτα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.
Η ίδια η Μαριόν αρνείται ότι έχει κόντρα με τη θεία της και μάλιστα έχει δηλώσει ότι θεωρητικά είναι πιθανό να κερδίσει η Μαρίν τη μάχη για την προεδρία το 2017, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η νυν αρχηγός του FN θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα καλό σκορ στον α' γύρο των προεδρικών, αλλά στον β' γύρο θα επικρατούσε δύσκολα.
Διαφορετικές απόψεις
«Ολα αυτά (περί διαμάχης) είναι ανοησίες. Φυσικά καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές απόψεις. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Φυσικά και αγαπώ τον παππού μου. Ομως στο τιμόνι βρίσκεται τώρα η Μαρίν. Δεν έχω την αίσθηση ότι είπα ή έκανα ποτέ κάτι που να είναι αντίθετο με τη γραμμή της» έχει δηλώσει η 25χρονη, που απορρίπτει χαρακτηρισμούς όπως «ρατσιστικό» και «ακροδεξιό» για το κόμμα της και προτιμά όρους όπως «πατριωτικό» ή «εθνικιστική δεξιά».
Παρόλα αυτά οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί και η ρητορική της εν γένει θυμίζουν σύμφωνα με σχολιαστές παλιότερες εποχές και ξενίζουν πολλούς που θεωρούν ότι κάθε φορά που κάνει μια δήλωση η νεαρή πολιτικός έχει ως στόχο να προκαλέσει και να σοκάρει. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Μαριόν συγκρούστηκε ανοιχτά με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τον οποίο κατακεραύνωσε επειδή άσκησε κριτική στο FN, αποκαλώντας τον υποκριτή και κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί στάση κρετίνου.
Δεν τον αποκάλεσα κρετίνο, εκείνος με προσέβαλε, στιγματίζοντας τους ψηφοφόρους μας, απάντησε η Μαριόν.
Τέτοια επεισόδια ωστόσο, όπως γράφει και η βρετανική εφημερίδα «The Independent», φαίνεται να ενισχύουν τις φήμες ότι η στρατηγική της 25χρονης είναι να δημιουργήσει μια σκληροπυρηνική βάση εντός του FN, η οποία θα τοποθετείται ιδεολογικά πιο κοντά στον «πατριάρχη» Ζαν-Μαρί.
«Η πολιτική διαμάχη που αναδύεται μεταξύ Μαρίν και Μαριόν Μαρεσάλ αποδεικνύει ότι η Μαρίν Λεπέν δεν έχει ξεμπερδέψει με τους κομματικούς της δαίμονες. Παραδόξως -και αυτό είναι σημάδι των καιρών- αυτοί οι παλιοί δαίμονες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν γυάλινο ταβάνι για τη Μαρίν, αναβιώνουν από τη γενιά που ήρθε έπειτα από εκείνη» υποστήριξε πρόσφατα ο Γάλλος σχολιαστής Τομά Λε Γκραν, σημειώνοντας ότι η νυν επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου μπορεί να αρχίσει να χάνει έδαφος.
Οπως έγραψε και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η Μαριόν «είναι νέα, όμορφη και κυρίως έχει το επίθετο που χρειάζεται για να παραμείνει στην οικογενειακή επιχείρηση? και να ανέλθει στις βαθμίδες της διοίκησης» αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι μια μέρα δεν αποκλείεται να είναι εκείνη η νέα επικεφαλής, παρότι μέχρι πρόσφατα οι αντίπαλοί της τη θεωρούσαν «μαριονέτα».
«L' Express»
H αποκάλυψη για τον πατέρα της
Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1989. Μητέρα της είναι η Γιαν Λεπέν, η δεύτερη από τις τρεις κόρες του παππού της, Ζαν-Μαρί. Οι γονείς της Μαριόν χώρισαν όταν εκείνη ήταν παιδί και έτσι μεγάλωσε με τη μητέρα της σε προάστιο του Παρισιού, όπου ζούσε και η θεία της, Μαρίν. Μέσω ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 αποκαλύφθηκε ότι ο Σαμουέλ Μαρεσάλ, πρώην πολιτικός του FN, που αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας της Μαριόν.
Την ίδια χρονιά, το περιοδικό «L' Express» αποκάλυψε την ταυτότητα του βιολογικού της πατέρα, ο οποίος φέρεται να ήταν ο Ροζέρ Οκ, δημοσιογράφος και διπλωμάτης που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2014. Η Μαριόν είχε ζητήσει από τον δικηγόρο της να κάνει μήνυση στο περιοδικό για «σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής».
Στα 18 της έγινε μέλος του FN, αλλά όπως έχει πει η ίδια: «Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν όλοι, δεν μιλούσαμε στο σπίτι για πολιτική και είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις επιλογές μας». Η 25χρονη έχει σπουδάσει νομικά, ωστόσο μετά την εκλογή της στο Κοινοβούλιο, το 2012, όταν έγινε η νεότερη βουλευτής στην Γαλλία, αφιερώνει όλο της τον χρόνο στην πολιτική. Πέρυσι παντρεύτηκε και έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι, την Ολίμπ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos