Οι Φινλανδοί ψηφίζουν αύριο για... λιτότητα

18 Απριλίου 2015 18:16

Ηταν οι πιο ένθερμοι θιασώτες της λιτότητας για τις «αμαρτωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και πλέον η κατάσταση της οικονομίας τους τούς υποχρεώνει να φορέσουν και οι ίδιοι το ασφυκτικό αυτό κοστούμι.


Οι Φινλανδοί προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και επί της ουσίας να επιλέξουν τι είδους λιτότητα θέλουν να υποστούν και από ποια κυβέρνηση.
Η πολιτική παράδοση στη Φινλανδία επιτάσσει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού, και μάλιστα με τη συμμετοχή περισσότερων των δύο κομμάτων. Κατά την προεκλογική εκστρατεία όλο το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, τα πολιτικά κόμματα της χώρας υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας και μεταρρυθμιστικών μέτρων.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση με ποσοστό 25% το Κεντρώο Κόμμα με αρχηγό τον Γιούχα Σιπίλα, έναν νεοφερμένο στην πολιτική αρένα επιχειρηματία, ο οποίος υπόσχεται ότι... δεν θα γλιτώσει κανείς από τις απαιτούμενες θυσίες.
Το προφίλ
Οι Φινλανδοί ψηφίζουν για... λιτότητα
Ο Σιπίλα κατάφερε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους επειδή παρουσιάστηκε ως επιτυχημένος επιχειρηματίας που μπορεί να «νοικοκυρέψει» την οικονομία της χώρας με τους όρους της αγοράς.
Επιπλέον έχει παραδεχθεί τις ευθύνες του κόμματός του στο παρελθόν, όταν βρισκόταν στην εξουσία και είχε τις τύχες της χώρας στα χέρια του. Κεντρικός πυλώνας των θέσεών του είναι η περικοπή των δημοσίων δαπανών και η ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας.
Στις τάξεις του το Κεντρώο Κόμμα έχει και τον Ολι Ρεν, τον Φινλανδό πολιτικό που έκανε καριέρα στις Βρυξέλλες ως επίτροπος της... λιτότητας και άρα διαθέτει την απαιτούμενη «τεχνογνωσία».
Πάντως, βάσει των μέχρι τώρα δηλώσεών του, ο Ρεν θα προτιμήσει -εφόσον έχει τη δυνατότητα- μια θέση στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι ρόλο σε οικονομικό χαρτοφυλάκιο, που θα αποτελεί ηλεκτρική καρέκλα.
Πιθανότεροι κυβερνητικοί εταίροι θα είναι η Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ και οι Σοσιαλιστές του Αντι Ρίνε, που αμφότεροι συγκεντρώνουν 16% στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Σοσιαλιστές αναμένεται ότι θα έχουν τελικά καλύτερες επιδόσεις στις κάλπες από τους Συντηρητικούς, καθώς προτείνουν ηπιότερη λιτότητα σε βάθος 8ετίας. Ωστόσο πληρώνουν τη συμμετοχή τους στην προηγούμενη κυβέρνηση και φυσικά την αλήστου μνήμης υπουργό Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία και πάλι διεκδικεί βουλευτική έδρα.
Ο Στουμπ, από την πλευρά του, διάδοχος του Γίρκι Κατάινεν -ο οποίος βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες- δεν καταφέρνει να πείσει τους Φινλανδούς για την αποφασιστικότητά του, ενώ έχει ομολογήσει την αποτυχία του να εφαρμόσει ως πρωθυπουργός μεταρρυθμίσεις κρίσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι ευρωσκεπτικιστές και εθνικιστές Finns του Τίμο Σόινι, οι οποίοι, μετά το εντυπωσιακό 19,1% στις εκλογές του 2011, φαίνεται ότι θα περιοριστούν στο 14-17%, ποσοστό ικανό πάντως για να τους καταστήσει ρυθμιστικό παράγοντα.
Το Κεντρώο Κόμμα και οι Finns έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, αφού δεν φαίνεται να έχουν σημαντικές διαφωνίες σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ωστόσο θα μπορούσαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση για τις νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι οι εθνικιστές είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά χάρη στην αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική των διασώσεων και είχαν επιλέξει να παραμείνουν στην αντιπολίτευση για να μη συμμετάσχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρία χρόνια σε ύφεση με τις προβλέψεις στο «κόκκινο»
Η οικονομία της Φινλανδίας βρίσκεται επί τρία χρόνια σε ύφεση και οι προβλέψεις είναι άκρως ανησυχητικές. Οπως προειδοποίησε το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος που σήμερα βρίσκεται στο 59% του ΑΕΠ, θα φτάσει στο 160% μέχρι το 2040 εάν δεν υλοποιηθούν αμέσως μεταρρυθμίσεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήδη παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς βρίσκεται στο 3,2%, ενώ και οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν το 58% του ΑΕΠ. Η ανεργία έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και είναι στο 9,2%. μείωση εξαγωγών
Η φινλανδική οικονομία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 20% και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία ήρθαν να οξύνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας είναι η δημογραφική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια. Η μεταπολεμική γενιά έχει αρχίσει να συνταξιοδοτείται και δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό για να καλύψει το κενό, ενώ η Φινλανδία δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για μετανάστες. Βάσει εκτιμήσεων, η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 34.000 νέους μετανάστες ετησίως προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της σε επαρκή επίπεδα. Το 2013 οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων ξεπέρασαν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και η τάση για το μέλλον είναι πτωτική.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά 5% αυτή τη δεκαετία, γεγονός που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Η επόμενη κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να διαχειριστεί την ευαίσθητη ισορροπία μείωσης των δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos