Κάλπες - βαρόμετρο για τον Ραχόι και τον δικομματισμό

23 Μαϊος 2015 17:21

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Ισπανοί προκειμένου να αναδείξουν τις νέες τοπικές κυβερνήσεις στις 13 από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες και τους νέους δημοτικούς άρχοντες, σε μια αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας θα δώσει χρήσιμες απαντήσεις για το μέλλον της χώρας γενικότερα και ειδικότερα για το μέλλον του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.


Σε μια χώρα, όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το δικομματικό σύστημα -ένα από τα πιο ακλόνητα στην Ευρώπη, με τα δύο κόμματα το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό να συγκεντρώνουν το 75% με 80% των ψήφων- εξελίσσεται σε ένα πιο εύθραυστο, πολυκομματικό σύστημα με πολύπλοκες συμμαχίες και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τέσσερα πλέον κόμματα διεκδικούν σημαντικό ρόλο, οι αυριανές εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο μετρήσιμο στοιχείο της επιρροής τους.
Λαϊκό Κόμμα
Το Λαϊκό Κόμμα, που κατεβαίνει στις εκλογές υπερασπιζόμενο 10 περιφέρειες, θα υποχρεωθεί -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- να αναζητήσει συμμαχίες, καθώς μόλις σε μία περιφέρεια φαίνεται να κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στην Αστούρια και ενδεχομένως να κερδίσει και στην Εξτρεμαδούρα, δεν θεωρείται όμως πιθανό να έχει σημαντικότερα κέρδη, τέτοια που να δείχνουν αύξηση της επιρροής του σε βαθμό να... κυβερνήσει.
Επιπλέον, στην Ανδαλουσία -προπύργιό του- στις εκλογές που έγιναν τον Μάρτιο, μπορεί να κέρδισε η σοσιαλίστρια Σουζάνα Ντίαθ, χωρίς όμως καθαρή πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης από την τοπική Βουλή εξαιτίας της άρνησης του Podemos και του Cuidadanos να τη στηρίξουν.
Κι εδώ ακριβώς «μπαίνουν στο παιχνίδι» τα δύο αυτά νέα κόμματα, που όπως φαίνεται ήρθαν για να κλονίσουν τον δικομματισμό. Στις εκλογές αυτές θα μετρήσουν και τις δικές τους δυνάμεις σε αληθινό στίβο και όχι σε δημοσκοπικό, όπου και τα πάνε πολύ καλά.
Το Podemos, για παράδειγμα, που ξεπήδησε από το κίνημα των Αγανακτισμένων και έχει ατζέντα κατά της λιτότητας, ιδρύθηκε το 2014, κέρδισε πέντε έδρες στις ευρωεκλογές του 2014 και σε δημοσκοπήσεις αγγίζει το 18% (υπήρξαν και περιπτώσεις που ερχόταν πρώτο). Τελευταία ωστόσο δείχνει μία κάμψη, που μένει να αποδειχθεί ή να διαψευστεί στις αυριανές κάλπες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις στηρίζει υποψηφίους και δεν κατεβάζει δικούς του - όπως συμβαίνει στη Μαδρίτη και την υποψήφια δήμαρχο Μανουέλα Καρμένα και στη Βαρκελώνη, με την επίσης υποψήφια δήμαρχο Αντα Κολάου.
Κάμψη
Πολλοί επισημαίνουν πάντως ότι η κάμψη του Podemos οφείλεται και στη δυναμική παρουσία του φιλελεύθερου Cuidadanos, που αποδεικνύει ότι ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία έχει 10.000 εθελοντές.
Το κόμμα, που τάσσεται υπέρ μιας «μετριοπαθούς αλλαγής», δεν είναι τόσο νέο, αφού ιδρύθηκε το 2006 στην Καταλονία από τον δικηγόρο Αλμπερτ Ριβέρα, ωστόσο, όταν στις αρχές του χρόνου ανακοίνωσε πως θα κατέβει και σε εθνικό επίπεδο, είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο 15%. Στην Ανδαλουσία κατάφερε να κερδίσει 9 έδρες και το Podemos 15.
ΑΝΤΑ ΚΟΛΑΟΥ
Πολιορκεί τη δημαρχία της Βαρκελώνης
«Εμείς που δεν κερδίζουμε ποτέ, μπορούμε τώρα να είμαστε οι νικητές» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Αντα Κολάου και του συνδυασμού της «Barcelona en Comun» (Συλλογική Βαρκελώνη), με ρίζες στο κίνημα των Αγανακτισμένων στον οποίο συμμετέχουν το Podemos, αριστερά κόμματα και ακτιβιστές και ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών της Βαρκελώνης. Η 41χρονη Κολάου, που υπήρξε εκ των ιδρυτών της Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις (Plataforma de Afectados por la Hipoteca), PAH και στη συνέχεια εκπρόσωπός της, είναι το φαβορί να κερδίσει τη δημαρχία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας με πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκων. Χωρίς καμία πρότερη πολιτική εμπειρία, η Κολάου έχει γίνει γνωστή από τον αγώνα της για την υπεράσπιση των μικροϊδιοκτητών και των ενοικιαστών που απειλούνται με έξωση. Συγκεκριμένα, η χώρα έμαθε το όνομά της τον Φεβρουάριο του 2013, όταν παρουσιάζοντας στη Βουλή τις θέσεις της PAH για τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, αποκάλεσε τους τραπεζίτες «εγκληματίες».
Αντιδράσεις
Η ομιλία της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους, η ίδια, ωστόσο, ουδόλως πτοήθηκε, και επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς και σε συνεντεύξεις της και εν μιά νυκτί μεταμορφώθηκε σε ηρωίδα για πολλούς Ισπανούς. Αν κερδίσει τη δημαρχία, την οποία κατέχει από το 2011, ο συντηρητικός εθνικιστής Ξαβιέ Τρίας του κόμματος CiU, υπόσχεται να αντιμετωπίσει την «επείγουσα κοινωνική κρίση» που πλήττει την πόλη, η οποία έχει 107.000 ανέργους, ενώ το ένα τρίτο των κατοίκων της βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Το πρόγραμμά της προβλέπει τη μετατροπή των άδειων διαμερισμάτων σε κοινωνικές κατοικίες, τη θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος 600 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες και μειώσεις στην τιμή του νερού, του αερίου και του ηλεκτρικού.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos