«Μανιφέστο» από τον Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

04 Αυγούστου 2015 11:58

Το «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής» έκανε χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο Μπαράκ Ομπάμα, αποσπώντας παγκόσμιες επευφημίες αλλά και «εμφυλιοπολεμικές» αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Το σχέδιο Ομπάμα προβλέπει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περικοπή 32% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

 

Φέρνοντας σε πέρας μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2009 (οπότε η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος EPA χαρακτήρισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον περιορισμό τους), ο πρόεδρος παρουσίασε χθες, στην τελική μορφή του, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας» που στόχο έχει να βγάλει τις ΗΠΑ από τη ρυπογόνα σκιά των ορυκτών καυσίμων.

«Εάν θέλουμε να προστατέψουμε την οικονομία μας, την ασφάλειά μας και την υγεία των παιδιών μας, πρέπει να κάνουμε περισσότερα... Δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον μας από την κλιματική αλλαγή... Εάν δεν δράσουμε αμέσως, ίσως να μην υπάρχει δυνατότητα επιστροφής» διακήρυξε ο Ομπάμα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει ότι μέχρι το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 32% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Παράλληλα αναγνωρίζεται ως στόχος η «επιθετική στροφή» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική), μια στροφή που μάλιστα θα παρακάμπτει το φυσικό αέριο. Οι Πολιτείες από την πλευρά τους καλούνται να καταθέσουν σχετικά σχέδια έως το 2018, με στόχο αυτά να αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2022.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ
Αν και πράσινο, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ήδη αντικείμενο αγωγών στα δικαστήρια και κόκκινο πανί για το πανίσχυρο λόμπι των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, που είναι άλλωστε ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Τζεμπ Μπους έσπευσε, στο πλαίσιο εκδήλωσης των πετρελαιάδων δισεκατομμυριούχων Κοχ, να επαναστατήσει υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές πρόκειται να φέρουν άνοδο στις τιμές της Ενέργειας και να πλήξουν τις αμερικανικές βιομηχανίες προκαλώντας απώλειες θέσεων εργασίας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos