Επιδρομές συριακού στρατού με στήριξη Ρώσων

08 Οκτωβρίου 2015 12:23

Στην πρώτη μεγάλη, καλά συντονισμένη επίθεση εναντίον ισλαμιστών ανταρτών προχώρησαν χθες ο συριακός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας που τον υποστηρίζουν. Παράλληλα με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας, που συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τέσσερα πολεμικά πλοία από τον Στόλο της Κασπίας Θάλασσας εκτόξευσαν 26 πυραύλους Κρουζ, που έπληξαν στόχους στη Συρία, περνώντας από το Ιράν και το Ιράκ.


Τους βομβαρδισμούς ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι είχαν συντονιστεί με την επίθεση του συριακού στρατού.

 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στελεχώνεται από ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης και εδρεύει στο Λονδίνο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν την κεντρική επαρχία Χάμα και τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Η τελευταία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Στρατό της Κατάκτησης, έναν συνασπισμό αντικαθεστωτικών οργανώσεων με εξέχοντα τον ρόλο της ισλαμικής Αλ Νούσρα, που εκπροσωπεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

O Πούτιν τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Aστον Κάρτερ απέρριψε κάθε τέτοια ιδέα.

«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με μια στρατηγική που είναι τραγικά εσφαλμένη, όπως έχουμε εξηγήσει», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι οι όποιες συνεννοήσεις με τη Μόσχα θα περιοριστούν στην πρόληψη ατυχήματος μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών που δρουν εκ παραλλήλου στη Συρία. Η Αμερική κατηγορεί τη Ρωσία ότι στρέφεται εναντίον φιλοδυτικών αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και μόνο δευτερευόντως εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Την ίδια κατηγορία απηύθυνε εκ νέου εναντίον της Ρωσίας ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αντιθέτως, το Ιράκ φαίνεται να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τις ρωσικές θέσεις. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, Χακίμ Ζαμιλί, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πολύ πιθανό να ζητήσει σύντομα από τη Ρωσία να βομβαρδίσει στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» και στο Ιράκ. «Επιδιώκουμε να έχει η Ρωσία μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ... Ασφαλώς, μεγαλύτερο ρόλο από τις ΗΠΑ», προσέθεσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos