Κόντρες, αλλά και συναίνεση για το χρέος

08 Οκτωβρίου 2015 12:38

Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο παρά τα... πυρά που εκτοξεύτηκαν υπήρξε μήνυμα συναίνεσης στο θέμα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με τον Β. Μεϊμαράκη να στέλνει μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα.

 

Λίγο πριν από τις δύο ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία στη Βουλή. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι 144 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων είπαν «όχι» σε μια ψηφοφορία που δεν είχε καμία έκπληξη (να σημειωθεί πως έλειπε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης).

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Αυτή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Τον «Οδικό χάρτη» της κυβέρνησης παρουσίασε χθες ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. «Αυτή η τετραετία, παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι εντός του Νοεμβρίου να λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές στις αρχές του 2017.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας είχε σηκώσει το γάντι και απάντησε στον Β. Μεϊμαράκη για το θέμα του χρέους. «Απευθυνθήκατε στο μείζον εθνικό θέμα του χρέους. Για κακή σας τύχη αυτή η τοποθέτηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ιστορική τοποθέτηση του Φρ. Ολάντ, που αναδεικνύει ως κεντρικό θέμα για την Ευρώπη το χρέος. Με ποιον είστε; Με αυτούς που δεν θέλουν να δοθεί λύση στο χρέος;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Και πρόσθεσε: «Θα την πετύχουμε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είτε τη στηρίξετε, είτε όχι».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε ως αρένα εσωκομματικού αγώνα». Για ακόμη μία φορά κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη στρατηγικού πλάνου εξόδου από την κρίση, λέγοντας: «Δεν μας είπατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση». Παράλληλα απευθύνθηκε στις δυνάμεις που «αυτοαποκαλούνται προοδευτικές», λέγοντας πως σε μια σειρά θεμάτων θα έπρεπε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμπόρευση και να μην παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που είναι: η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, η μάχη για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και η μάχη για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, επεσήμανε: «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα, φόρους και περικοπές

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθιστώντας σαφές πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα. Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, μιλώντας για «πολιτική απάτη» και προβλέποντας πως «έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας».

Πάντως -και με αφορμή το θέμα του χρέους- υπογράμμισε «θα το σκεφτούμε αν μας κάνετε μια πρόταση θετική για τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής πάτε αρνητικά». Ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε πως: «στην προσπάθεια για το χρέος πάμε μαζί, αλλά πρέπει να μας καλέσετε». Σκιαγραφώντας την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα, νέους φόρους και νέες περικοπές». Μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί «εδώ και τώρα» πως το μέτρο για την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό- υπογράμμισε πως «οι προγραμματικές δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα από όσα είπατε προεκλογικά». Και συνέχισε τη σκληρή κριτική, κάνοντας λόγο «για πολιτική απάτη που στήθηκε μαζί με τον Π. Καμμένο». Ουσιαστικά μίλησε για δύο πρόσωπα του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πάθατε μετάλλαξη όταν υπογράψατε το Μνημόνιο».

Οσον αφορά την απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών, σημείωσε «βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε τη φοροκαταιγίδα». Και πρόσθεσε «αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης, γίνατε κομματάρχης και ζητήσατε εκλογές».

Ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του κόμματος, ο Β. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους αγρότες, στην Υγεία, στην Παιδεία αλλά και σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής (ασκώντας κριτική στον Αλ. Τσίπρα για την τοποθέτησή του για τα θαλάσσια σύνορα). Παράλληλα αναφέρθηκε στους ελέγχους -και με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό σε πανηγύρι- επεσήμανε πως κυνηγάτε μόνο τους φουκαριάρηδες.

Ξεκαθαρίζοντας το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε «εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Δεν εκφράζετε πια την ελπίδα»

Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι το νέο «παραμύθι» του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή, όπου πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. «Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και σημείωσε πως «φοβάμαι ότι σε μερικούς μήνες θα φθάσετε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο».

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση είπε ότι «η στροφή στον ρεαλισμό, την οποία δήθεν επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, δεν συνοδεύεται από μια προοδευτική πολιτική. Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε «ισοδύναμα» για να προστατεύσετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη». Σημείωσε ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να αναζητά η κυβέρνηση πρόθυμες εφεδρείες, ούτε αφελείς συνενόχους, ενώ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι ερωτοτροπούσε με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος. «Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται κ. Τσίπρα!», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Ο λαός να μη δείξει άλλη ανοχή»

Να μην ερμηνεύει το 36% των εκλογών ως έγκριση των μνημονιακών πολιτικών κάλεσε τον πρωθυπουργό ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι «δεν είναι μακριά η ώρα που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πώς αξιοποιείται η ψήφος του».

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «μιλούν για ισοδύναμα μέτρα και για παράλληλο πρόγραμμα. Αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται. Το νέο μνημόνιο Τσίπρα απλά έρχεται να προσθέσει βάρη στα ήδη μεγάλα βάρη που είχαν μαζέψει τα δύο προηγούμενα μνημόνια». Τόνισε ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική πραγματική πολιτική στήριξης του ελληνικού λαού και των δικαιωμάτων του. «Δεν δίνουμε καμία ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Καλούμε και τον λαό να μη δώσει άλλη ανοχή», είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Δεν σας εμπιστευόμαστε»

Δεν σας εμπιστευόμαστε κ. Τσίπρα και έχουμε λόγο γι' αυτό, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η ΚΟ του κόμματος δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του με παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων του Ποταμιού σαν το 4% να ήταν 40%, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση επιτροπής για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. «Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και εισηγήθηκε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

«Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Εκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι... τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ακροδεξιό Ποτάμι», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Κλείνοντας ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στα λίγα καλά θα λέμε ναι. Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντί σας. Τόσο απλό».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos