Σοκ στην Τουρκία: Αγρια δολοφονία Κούρδου δικηγόρου μπροστά στις κάμερες

29 Νοεμβρίου 2015 15:03

Την ανατριχιαστική στιγμή τηςδολοφονίας του γνωστού Κούρδου δικηγόρου και ακτιβιστή, Ταχίρ Ελτσί, στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, την ώρα που έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, κατέγραψαν βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP έκανε λόγο για προσχεδιασμένη δολοφονία, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δικηγόρος «βρέθηκε στο λάθος σημείο» όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών.

 

Νεκρός μετά από καταιγισμό πυρών και ενώ έκανε δηλώσεις σε ΜΜΕ έπεσε πολύ γνωστός Κούρδος δικηγόρος, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών και επρόκειτο να δικαστεί καθώς είχε δηλώσει πως το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» όπως χαρακτηρίζεται επισήμως από Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, πυροβολήθηκε στο κεφάλι έπειτα από δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης στην εν λόγω περιοχή.

«Τη στιγμή που τελείωνε η δήλωση, το πλήθος δέχθηκε καταιγισμό σφαιρών», δήλωσε στο Reuters, τοπικός αξιωματούχος του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Ταστάν.

«Μία και μοναδική σφαίρα πέτυχε τον Ελτσί στο κεφάλι» είπε, προσθέτοντας πως από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν επίσης έντεκα άνθρωποι.

Βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Dogan δείχνει άνδρες κρυμμένους πίσω από τον μιναρέ γειτονικού τεμένους να αρχίζουν να πυροβολούν προς τον Ελτσί και τους ανθρώπους που είναι μαζί του.

«Κάποιος έτρεξε προς τον Ταχίν Ελτσί, πυροβόλησε με το ένα χέρι και μετά άρχισε να τρέχει. Τότε άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών» είπε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Dogan, Φελάτ Μποζαρσλάν

Παρά τα βίντεο- από διαφορετικές γωνίες- που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι σαφές με ποια σειρά και πως ακριβώς εκτυλίχθηκαν τα τραγικά συμβάντα.

Βίντεο του Reuters δείχνει αστυνομικούς με πολιτικά να πυροβολούν κατ' επανάληψη ένα άτομο που τους προσπερνά τρέχοντας προς την πλευρά του Ελτσί. Στην συνέχεια ο δικηγόρος διακρίνεται νεκρός στο έδαφος με το αίμα να τρέχει από το κεφάλι του.

Άλλο βίντεο από τοπικό μέσο, δείχνει δυο άνδρες να τρέχουν προσπερνώντας τους αστυνομικούς που τους πυροβολούν. Πλάνα από κάμερα ασφαλείας της αστυνομίας, δείχνουν ένα ταξί να φθάνει στο σημείο και αστυνομικούς να τρέχουν προς το όχημα. Πυροβολισμοί πέφτουν από το εσωτερικό του ταξί, καθώς ανοίγει η μια πόρτα και στην συνέχεια δυο αστυνομικοί πέφτουν στο έδαφος. Ο ένας αστυνομικός σκοτώθηκε ακαριαία και ο άλλος εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ξέσπασε ανταλλαγή πυροβολισμών όταν κάποιος άρχισε να πυροβολεί κατά αστυνομικών από άγνωστο όχημα και ότι ο Ελτσί έτυχε να βρεθεί στη μέση του καταιγισμού πυρών.

Και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν ο Ελτσί έτυχε να βρεθεί στην μέση του καταιγισμού πυρών ή αν δολοφονήθηκε. Αν ισχύει το δεύτερο πρόσθεσε, «ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Ο στόχος είναι η Τουρκία. Είναι μια επίθεση στην ειρήνη και την αρμονία στην χώρα».

«Το συμβάν αυτό δείχνει πως η Τουρκία είναι σωστή στην αποφασιστικότητά της να πολεμήσει την τρομοκρατία», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή μετά το συμβάν.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, κατέκλυσαν την λεωφόρο Ιστικλάλ και αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ελτσί, ενός προασπιστή του αγώνα των Κούρδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Δεν θα μπορέσετε να μας σκοτώσετε όλους», «το Κράτος εγκληματίας θα λογοδοτήσει» ή «ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος» φώναζαν οι συμμετέχοντες.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Ταχίρ Ελτσί πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη. Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν και στο Ντιγιάρμπακιρ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos