«Τυφώνας» Γκρίλο χτυπά τον Ρέντσι μετά τις δημοτικές εκλογές

21 Ιουνίου 2016 10:43

Απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό μέλλον του Ματέο Ρέντσι και του κυβερνώντος συνασπισμού αναμένεται να έχει η βαριά ήττα που υπέστησαν στις τοπικές εκλογές οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.


Τα αποτελέσματα της Κυριακής μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο νωρίς προβλήματα στον Ρέντσ, καθώς σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι αυτή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας για να γίνει ο απολογισμός της εκλογικής αναμέτρησης
Τα αποτελέσματα της Κυριακής μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο νωρίς προβλήματα στον Ρέντσ, καθώς σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι αυτή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη

Η στροφή των ψηφοφόρων προς πιο συντηρητικές λαϊκίστικες δυνάμεις, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), παρότι είναι συνηθισμένη τάση στην πρόσφατη ιταλική πολιτική ιστορία στην οποία κυριάρχησε ο Μπερλουσκονισμός, έχει προκαλέσει προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς ο Οκτώβριος και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί ο Ρέντσι δεν είναι μακριά.

Το M5S αναδείχθηκε νικητής σε 19 από τις 20 πόλεις που η αναμέτρηση κρίθηκε στον δεύτερο γύρο, με τη Ρώμη και το παραδοσιακά «κόκκινο» Τορίνο να ψηφίζουν μαζικά υπέρ των υποψηφίων του κόμματος που ίδρυσε στο ξεκίνημα της κρίσης το 2009 ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο εκμεταλλευόμενος την έντονη δυσαρέσκεια προς το πολιτικό κατεστημένο που άφησε πίσω του ο Καβαλιέρε.

Το κλίμα
Η σαρωτική νίκη της Βιρτζίνια Ράτζι στην Αιώνια Πόλη με 67% αποτελεί δείκτη για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται λίγους μόλις μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ρέντσι έχει στηρίξει το πολιτικό του μέλλον καθώς έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που ο κόσμος καταψηφίσει την πρωτοβουλία του για συνταγματική αναθεώρηση, θα παραιτηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κανονικά έχει άλλα δύο χρόνια μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όμως μέσα στη διετία από όταν έγινε πρωθυπουργός (χρησιμοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό και εκμεταλλευόμενος την πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε μετά τις εκλογές του 2013) έχουν σκάσει στα χέρια του σημαντικά σκάνδαλα στον τραπεζικό τομέα στα οποία φέρεται να έχει εμπλοκή και έχει αποξενωθεί από το κόμμα του.

Ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί εντός του PD είναι ότι ο Ρέντσι δεν κλήθηκε να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία κανενός υποψηφίου του κόμματός του στον β' γύρο, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές κανείς από τους υποψηφίους δεν θεωρούσε ότι αυτό θα έκανε καλό στην προσπάθεια να εκλεγεί. Ιδιαίτερο βάρος είχαν οι δηλώσεις του νικητή στην αναμέτρηση της Μπολόνια (παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς) Βιρτζίνιο Μέρολα του PD, ο οποίος μετά τη νίκη του άσκησε κριτική στον Ρέντσι λέγοντας: «Η επιβολή πολιτικών από τα πάνω δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενα κόμμα "Κάν' το μόνος σου" δεν λειτουργεί».

Τα αποτελέσματα της Κυριακής μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο νωρίς προβλήματα στον Ρέντσι καθώς σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι αυτή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας για να γίνει ο απολογισμός της εκλογικής αναμέτρησης, αφού όπως ανέφερε η ανακοίνωση το αποτέλεσμα είναι «δείκτης σε εθνικό επίπεδο».

Αναδιοργάνωση
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος του PD Ματέο Ρίτσι έκανε έκκληση για «αναδιοργάνωση του κόμματος» ούτως ώστε να αλλάξει η δομή του και να υπάρξει μια «φανερή ηγεσία που θα βοηθάει τον Ρέντσι». Ο διχασμός που επικρατεί εντός του PD έγινε ακόμη πιο φανερός από πρόσφατο σχόλιο του Μάσιμο Ντ' Αλέμα (ο ίδιος διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο) ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «θα ψήφιζα μέχρι και τον διάολο εάν αυτό θα σήμαινε ότι θα ξεφορτωθώ τον Ρέντσι». Ηδη αρκετοί Ιταλοί, συνηθισμένοι στο μακιαβελικό στοιχείο της ιταλικής πολιτικής, έχουν αρχίσει να μιλούν για εξύφανση συνωμοσίας για την αποπομπή του Ματέο Ρέντσι.

Από την άλλη βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει αυτή την ήττα για να διαλύσει πολιτικά τους αντιπάλους του εντός του κόμματος παρότι το δημοψήφισμα πλησιάζει και το PD πρέπει να παρουσιαστεί ενωμένο υπέρ της αναθεώρησης.

Δημοτικές εκλογές
Κυρίες κέρδισαν σε Ρώμη & Τορίνο

Αρωμα γυναίκας είχε η εκλογική πανωλεθρία του κόμματος του Ματέο Ρέντσι σε Ρώμη και Τορίνο, καθώς νικήτριες αναδείχθηκαν στη μεν πρωτεύουσα η Βιρτζίνια Ράτζι στη δε «εργατούπολη» του Βορρά η Κιάρα Απεντίνο. Οι δύο δήμαρχοι αποτελούν κλασικό παράδειγμα της «νέας γενιάς» του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, η οποία έχει αναλάβει να λειάνει κάπως τη ρητορική του Μπέπε Γκρίλο τραβώντας το προς το πολιτικό κέντρο. Η 37χρονη δικηγόρος Ράτζι και η 31χρονη οικονομολόγος Απεντίνο στις επινίκιες ομιλίες τους έσπευσαν να τονίσουν το πόσο σημαντικό είναι οι κοινότητες των δύο πόλεων να γίνουν πάλι ενεργές και πως θα εργαστούν σκληρά για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να θεραπεύσουν τις πληγές που αυτή έχει επιφέρει στις πόλεις. Η χαρακτηριστικότερη δήλωση που αποτελεί και σφραγίδα της γενικότερης πολιτικής ρητορικής της ήρθε από τη Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία ανέφερε πως: «Μια νέα εποχή ξεκινάει με μας. Θα δουλέψουμε για να επαναφέρουμε τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στους θεσμούς της πόλης. Είναι πράγματι ένα ιστορικό αποτέλεσμα και πρέπει να εργαστούμε κάθε μέρα για τα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα. Ξέρουμε πώς είναι η Ρώμη, όμως όσο πιο δύσκολη είναι τόσο μεγαλύτερη θα γίνει».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos