Η Γκεοργκίεβα, υποψήφια για τη θέση της γ.γ. του ΟΗΕ

29 Σεπτεμβρίου 2016 11:28

Η ανακοίνωση, χθες, της βουλγαρικής κυβέρνησης ότι προτείνει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αντί της Ιρίνα Μπόκοβα ως υποψήφια για τη θέση γενικής γραμματέως του ΟΗΕ δεν είναι μια απλή εσωτερική υπόθεση βαλκανικής χώρας, αλλά υποκρύπτει παρασκηνιακή αντιπαράθεση Γερμανίας και Ρωσίας.

Η Γκεοργκίεβα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της χορήγησε άδεια από τα καθήκοντά της ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προκειμένου να έχει τον χρόνο να προωθήσει την υποψηφιότητά της.

Στην πέμπτη μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προχθές, μεγαλύτερη υποστήριξη απέσπασε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες. Η Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, κατετάγη έκτη μεταξύ εννέα υποψηφίων.

«Θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», είπε ο χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν απαραίτητη ώστε να έχει η Ανατολική Ευρώπη την ευκαιρία να καταλάβει για πρώτη φορά το αξίωμα του γ.γ. του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ.

Η Γκεοργκίεβα κατείχε επί 15 χρόνια κορυφαίες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και διετέλεσε επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, πριν αναλάβει την αντιπροεδρία της Κομισιόν. «Μπορώ να δω τον κόσμο με όλη του την πολυπλοκότητα», είπε χθες. «Μπορώ να αναγνωρίσω τις διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις».

Ομως η εκτίμηση πως η 63χρονη επίτροπος έχει περισσότερες πιθανότητες από την 64χρονη διευθύντρια της UNESCO δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενο ρωσικό βέτο στην υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα, ως αντίδραση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Κομισιόν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι, στο περιθώριο της Συνόδου του G8, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να προωθήσει την Γκεοργκίεβα αντί της Μπόκοβα. Το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έφερε το θέμα στη δημοσιότητα υποδηλώνει κάθε άλλο παρά συμφωνία.

Εξάλλου η Μπόκοβα δεν έχει βγει από την κούρσα, ενώ μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Μίτοφ διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν σε μια χώρα να βάλει τέρμα σε μια υποψηφιότητα που έχει ήδη καταθέσει, αλλά σημείωσε ότι η Σόφια στο εξής θα στηρίξει την Γκεοργκίεβα.

«Είναι ντροπή για τη Βουλγαρία», υποστήριξε η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, κατηγορώντας τον Μπορίσοφ ότι αποφάσισε «πιεζόμενος από το εξωτερικό και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας».

Στην ψηφοφορία της Δευτέρας, πίσω από τον Αντόνιο Γκουτιέρες τερμάτισαν ο Σέρβος Βουκ Τζέρεμιτς, ο Σλοβάκος Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο Σλοβένος Ντανίλο Τουρκ και η Σουζάνα Μαλκόρα από την Αργεντινή. Στην επόμενη ψηφοφορία, στις 5 Οκτωβρίου, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποχρεούνται να δηλώσουν ποιον υποψήφιο ή υποψήφια υποστηρίζουν και σε ποιον ασκούν βέτο.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos