«Πράσινο» από την Ευρωβουλή στη Συμφωνία για το Κλίμα

05 Οκτωβρίου 2016 10:58

Γοργά προς μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κινείται πλέον η παγκόσμια κοινότητα μετά τη χθεσινή επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ. Γιούνκερ, η υπουργός της Γαλλίας για το Περιβάλλον Σ. Ρουαγιάλ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ. Γιούνκερ, η υπουργός της Γαλλίας για το Περιβάλλον Σ. Ρουαγιάλ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς αμέσως μετά την επικύρωση
Η ιστορικών διαστάσεων απόφαση σημαίνει ότι πλέον η Συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ καθώς έχει επικυρωθεί από περισσότερες από 55 χώρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι χθες 62 χώρες είχαν δεσμευτεί στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και αντιστοιχούσαν στο 52% των εκπομπών.

Η επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει πλέον το ποσοστό αυτό πολύ πάνω από το όριο του 55%, καθώς στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ αντιστοιχεί το 12% των εκπομπών. Με αυτήν την εξέλιξη πλέον όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, την Ινδίας και των ΗΠΑ.
Επιτάχυνση
Σε περίπτωση δε που Ιαπωνία και Καναδάς προχωρήσουν τις διαδικασίες ταχύτερα από το αναμενόμενο, τον Νοέμβριο, όταν θα ξεκινήσει η 22η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές, το ποσοστό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, κάτι που σημαίνει ότι οι στόχοι είναι πιθανότερο να επιτευχθούν.

Η συμφωνία επικυρώθηκε στο Στρασβούργο, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ολοι ήθελαν να εγκριθεί αυτή η συμφωνία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Μπαν Κι Μουν, που αποχωρεί στο τέλος του χρόνου από το «τιμόνι» του ΟΗΕ, ήθελε να αφήσει μια παρακαταθήκη για την υστεροφημία του.
Το ίδιο και ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Επιτροπής επιθυμεί την αντιστροφή του κλίματος. «Επιτέλους μια θετική είδηση» μπορούσε να «διαβάσει» κανείς πίσω από τις λέξεις στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επικύρωση. Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος συμμετείχε πριν από λίγες μέρες στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κύρωσή της με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής την 5η Οκτωβρίου.

Σκοπός του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων εν όψει της 22ης Συνόδου, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παρά τις επιμέρους αντιθέσεις και διαφορετικές οπτικές, στο Συμβούλιο Υπουργών συμφωνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση να εκπροσωπηθεί με ενιαία φωνή προκειμένου να έχει μια ισχυρή παρουσία και να μπορέσει, για ακόμα μία φορά, να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός ισχυρού, δεσμευτικού νομικού εργαλείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα συμφωνήθηκε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων να ενημερώσουν από κοινού τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές.

www.techit.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos