Ταραχή Μαξίμου μετά τις έντονες αντιδράσεις για πλειστηριασμούς

13 Οκτωβρίου 2016 11:12

Μια κραυγαλέα αντίφαση και το συνακόλουθο υψηλό πολιτικό κόστος εξανάγκασαν χθες την κυβέρνηση –για άλλη μια φορά– στην ανακοίνωση διορθωτικής παρέμβασης στο πεδίο των πλειστηριασμών, με την ελπίδα αποτροπής, στα όρια του χλευασμού, της δημόσιας αποδοκιμασίας.


Η αντίφαση διαπιστώθηκε από την κυβερνητική ηγεσία όταν άρχισαν να φθάνουν οργισμένα μηνύματα διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές, αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε ανησυχία ότι το θέμα θα ετίθετο και στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα. Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει υπερήφανα ότι έχει καταφέρει να διαμορφώσει αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας της πρώτης κατοικίας έναντι των τραπεζών, εκατοντάδες οργισμένοι πολίτες, στην πλειονότητά τους ελεύθεροι επαγγελματίες, κατήγγειλαν ότι η πρώτη κατοικία τους δεν απειλείται από κάποια τράπεζα, αλλά από φορείς του Δημοσίου, από ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, που προχωρούν σε κατασχέσεις για οφειλές. Παράλληλα, η όποια προστασία έναντι των τραπεζών δεν αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι οποίοι ουσιαστικά άρχισαν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς είχαν «παγώσει» εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διάψευση μιας ακόμη προεκλογικής υπόσχεσης, με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να επανέρχεται ως επώδυνη υπόμνηση. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από συμπλοκές στη Θεσσαλονίκη μεταξύ αστυνομικών και μελών κινημάτων κατά των πλειστηριασμών, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε ότι οι όποιοι πλειστηριασμοί γίνονται αφορούν μεγαλοοφειλέτες και όχι την πρώτη κατοικία πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει αυτή τη θέση, καθώς, όπως παραδέχονταν χθες κυβερνητικά στελέχη, στους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία έχουν φθάσει ειδοποιητήρια κατάσχεσης για πρώτη κατοικία, όπως και από τράπεζες για επιχειρηματικά δάνεια με μοναδική εγγύηση την πρώτη κατοικία. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει κάποιος από τους πλειστηριασμούς και ότι η χθεσινή πρωτοβουλία για επέκταση της προστασίας που ισχύει έναντι της πρώτης κατοικίας για τις οφειλές προς την εφορία γίνεται ακριβώς για να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί.
Το θέμα προκάλεσε αναταραχή και ενόχληση στο Μαξίμου, διότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα με υψηλό πολιτικό κόστος και υπήρξαν αιχμές πως κάποιοι επαναπαύθηκαν στην αποχή των δικηγόρων και δεν φρόντισαν εγκαίρως για την εξασφάλιση προστασίας και προς αυτές τις ομάδες οφειλετών.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους, στην οποία, μάλιστα, οφείλεται η καθυστέρηση στην απόφαση εάν η επέκταση προστασίας για τους οφειλέτες θα γινόταν με εγκύκλιο ή θα απαιτείτο νομοθετική ρύθμιση. Από τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις εξελίξεις, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό με το αδιέξοδο των πλειστηριασμών που η ίδια δημιούργησε και υπενθύμισαν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο έως το τέλος του 2017.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos