Η Αγκυρα δεν θέλει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - Σκηνικό (συγκρατημένης) έντασης

28 Οκτωβρίου 2016 12:16

Σκηνικό (συγκρατημένης) έντασης συντηρεί η Αγκυρα στο Αιγαίο υπό την... αιωρούμενη απειλή μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στο Προσφυγικό, με στόχο να εξασφαλίσει ανταλλάγματα (βίζα κ.ά.) από τους Ευρωπαίους αλλά και να παγιώσει γκρίζες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας στο αρχιπέλαγος.


Το «όπλο» του Προσφυγικού εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η Αγκυρα με σκοπό να αποσπάσει ανταλλάγματα από την ΕΕ αλλά και να διατηρήσει τις αξιώσεις της έναντι της χώρας μας

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίλ, επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την υπουργική Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (26-27 Οκτωβρίου), ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί ως... αχρείαστη, με το σκεπτικό ότι οι προσφυγικές ροές έχουν πια μειωθεί σημαντικά.

Οι σύμμαχοι, ωστόσο, δεν τον άκουσαν και αποφάσισαν τη συνέχιση των κοινών επιχειρήσεών τους στο αρχιπέλαγος, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο να χαιρετίζει την εν λόγω απόφαση ως «επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας». Ο Ελληνας ΥΠΑΜΥΝ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι χάρη στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γίνονται πλέον καλύτερα αντιληπτές στους συμμάχους οι τουρκικές προκλήσεις (παραβιάσεις, υπερπτήσεις, ΝΟΤΑΜ για Ερευνα και Διάσωση κ.λπ.) έναντι της χώρας μας. Η Αγκυρα από την πλευρά της δεν σταματά φυσικά να προκαλεί, άλλες φορές περισσότερο κι άλλες λιγότερο έντονα. Το τουρκικό αίτημα για τον τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο «παίζει» εδώ και καιρό. Είχε μάλιστα τεθεί εμφατικά και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον περασμένο Ιούλιο στην Πολωνία. «Η Αγκυρα εξαρχής δεν το ήθελε το ΝΑΤΟ. Δεν θέλει ξένες δυνάμεις να μπλέκονται στα πόδια της» δηλώνει κυβερνητική πηγή στο «Εθνος», φωτογραφίζοντας τουρκικές διαθέσεις τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει κανείς πλέον όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, με το τουρκικό καθεστώς σχεδόν από την πρώτη στιγμή να δημιουργεί προσκόμματα, αμφισβητώντας και υπονομεύοντας την ανανέωση, επέκταση και ομαλή δράση της εν λόγω αποστολής.

Η στάση της Αγκυρας αποκτά ωστόσο πρόσθετο βάρος εν όψει του Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, απείλησε πρόσφατα, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ότι η Αγκυρα πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους, εάν η ΕΕ δεν άρει την υποχρέωση θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες έως το τέλος του 2016. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί ξανά και το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο.

Την εν λόγω απειλή, περί απόσυρσης από τη συμφωνία στο Προσφυγικό, την έχουμε βέβαια ακούσει ξανά από Τούρκους αξιωματούχους. Οσο περνά ο καιρός, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια δείχνουν να στενεύουν και οι δυνατότητες ελιγμών να περιορίζονται, ειδικά με δεδομένη τη στάση των Τούρκων που απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να αλλάξουν την «υπερβολικά ευρεία» αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους (όπως τους ζητά η Ευρώπη ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας). Παράλληλα, οι επεμβατικές διαθέσεις του Ερντογάν κλιμακώνονται μέσα σε ένα όργιο αλυτρωτικού νεο-οθωμανισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εστίες της έντασης σε Συρία (Χαλέπι, Ράκα, Μανμπίζ, Αλ-Μπαμπ κ.ά.) και Ιράκ (Μοσούλη) αναζωπυρώνονται κι αυτές, δημιουργώντας φόβους για νέες προσφυγικές ροές προς Τουρκία και Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται ως προς τη στάση που θα πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν επισήμως ότι ο εάν ο Ερντογάν δεν αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία του, δεν πρόκειται να πάρει τη συμφωνία για τη βίζα που τόσο αποζητά. Την ίδια ώρα άλλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία με την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείεται ακόμη και να «κουκουλώσουν» τις όποιες εκκρεμότητες κάτω από το πέπλο ενός φαινομενικού συμβιβασμού, που θα υποκύπτει ωστόσο στους εκβιασμούς της Αγκυρας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos