Βουλγαρία: Επικράτηση της αντιπολίτευσης στον Α' γύρο των προεδρικών εκλογών

07 Νοεμβρίου 2016 11:58

Ανατροπή για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ αποτελούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, καθώς η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος GERB, Τσέτσκα Τσάτσεβα, «τερμάτισε» δεύτερη με διαφορά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Σε νικητή του πρώτου γύρου αναδεικνύεται ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η 58χρονη προεδρική υποψήφια του GERB φέρεται να εξασφαλίζει το 22% των ψήφων, ενώ ο ανεξάρτητος, αλλά υποστηριζόμενος από το αντιπολιτευτικό σοσιαλιστικό BSP υποψήφιος συγκεντρώνει περίπου 24,9%, με βάση την εν εξελίξει καταμέτρηση.

Σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσε ο εθνικιστικής κατεύθυνσης υποψήφιος των VMRO και Ataka, Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ, ο οποίος άγγιξε το 14,9%.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του και ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν η Τσάτσεβα δεν επικρατούσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η συγκυβέρνηση, της οποίας ηγείται το GERB, βρίσκεται στο μέσο της θητείας της, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές θα πραγματοποιούνταν υπό κανονικές συνθήκες το 2018.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέκλεισε μεν την πιθανότητα να παραιτηθεί μόλις επιβεβαιωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα από τις αρμόδιες αρχές, αλλά υποστήριξε δε ότι θα «παραιτηθεί τη Δευτέρα το πρωί» της 14ης Νοεμβρίου σε περίπτωση που η Τσάτσεβα δεν εκλεγεί στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η νίκη του 53χρονου Ράντεβ θα μπορούσε να σημάνει μία προσέγγιση με τη Ρωσία αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε, αφού κατά τη γνώμη του η βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα «δεν αποτελεί οπισθοχώρηση».

Η Τσέτσκα Τσάτσεβα έχει υποσχεθεί τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Το δημοψήφισμα στο περιθώριο των εκλογών

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, στη Βουλγαρία έλαβε χώρα δημοψήφισμα σε σχέση με τρία ερωτήματα: την υιοθέτηση πλειοψηφικού συστήματος απόλυτης πλειοψηφίας, τη θέσπιση υποχρεωτικής ψήφου και την μείωση στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Το δημοψήφισμα έχει πιθανότητες ακύρωσης λόγω χαμηλής συμμετοχής, αλλά οι Βούλγαροι απάντησαν «ναι» σε όλες τις ερωτήσεις.

Ενδιαφέρον είναι ότι το εγχείρημα οργανώθηκε με τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω τηλεοπτικού σόου, το οποίο παρουσιάζει εδώ και 16 χρόνια ο δημοφιλής Βούλγαρος τραγουδιστής, Σλάβι Τριφόνοβ.

Όταν η κυβέρνηση εξαγοράζει ψήφους

Με το άνοιγμα της κάλπης, το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από κρυμμένη κάμερα, όπου 3 άνδρες συζητούν την επί πληρωμή εξασφάλιση δεκάδων ψήφων από Ρομά ψηφοφόρους με αντάλλαγμα 25 ευρώ ανά άτομο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos