Παντελώς ανέτοιμη η Μέι για το Brexit

16 Νοεμβρίου 2016 11:41

Χωρίς σχέδιο, χωρίς κοινή στρατηγική μεταξύ των υπουργών και χωρίς το ανάλογο προσωπικό που θα χειριστεί τον όγκο του έργου οδεύει προς την ευρωπαϊκή έξοδο η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε στην εφημερίδα «Times».


Το σημείωμα φέρεται να συντάχθηκε για λογαριασμό του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφέρει ότι τα βρετανικά υπουργεία εργάζονται επί περισσότερων των 500 σχεδίων δράσης που συνδέονται με το Brexit. Αυτά τα σχέδια χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, που υπολογίζεται σε 10.000 με 30.000 άτομα μόνο για την υλοποίηση της εξόδου. Ενα υπουργείο φέρεται μάλιστα να ζήτησε αύξηση του προσωπικού κατά 40%, ενώ είναι πιθανό να απαιτηθεί ακόμα ένα εξάμηνο για τον καθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων επί του Brexit.
Το υπόμνημα, με τίτλο «Brexit Update» και ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, αναφέρεται επίσης σε τάση της πρωθυπουργού Μέι να λαμβάνει η ίδια αποφάσεις και να διευθετεί μόνη εκκρεμότητες, μια τάση όμως που όπως σημειώνεται δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Γίνεται επίσης λόγος για διαφωνίες μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς σημειώνεται ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικά στρατόπεδα: από τη μία πλευρά είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που είναι οι τρεις Brexiters. Από την άλλη βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ. Ο συντάκτης σημειώνει: «Γενικά, φαίνεται καλύτερο να κρίνεις ποιος κερδίζει τη διαμάχη υποθέτοντας ότι οι πιο θορυβώδεις έχασαν την ενδοκυβερνητική κόντρα και υποκινούν εξωτερικούς υποστηρικτές».

Εξάλλου, αναφέρεται πως «μεγάλοι παίκτες» της βιομηχανίας είναι πιθανό «να βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο» της κυβέρνησης, για να εξασφαλίσουν διασφαλίσεις παρόμοιες με αυτές που δόθηκαν στη Nissan ότι δεν θα πληγεί από το Brexit.
Το έγγραφο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση έχει να αντιληφθεί δύο δυσάρεστα πράγματα. Πρώτον, η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η πολιτική της επιβίωση και όχι η οικονομία. Δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον καθαρή οικονομική στρατηγική για το Brexit γιατί αναπτύσσεται κατά περίσταση όσο επιβάλλονται στην κυβέρνηση συγκεκριμένες αποφάσεις».

Αμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που διά μέσου της εκπροσώπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως «το έγγραφο δεν είχε παραγγελθεί» και «δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση».
Αντιδράσεις
Το υπόμνημα είχε συνταχθεί από εργαζόμενο στην εταιρεία ορκωτών λογιστών Deloitte. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. «Είναι ένα έγγραφο το οποίο δεν είχε παραγγελθεί και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την κυβέρνηση. Δεν παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση, παρήχθη από ένα άτομο μιας εξωτερικής λογιστικής εταιρείας, το οποίο δεν εργαζόταν για την κυβέρνηση» δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το υπόμνημα «δεν έχει αξιοπιστία».

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν παραδέχεται τις ανησυχίες που αναφέρονται στο υπόμνημα και δήλωσε πως «η Deloitte πρέπει να απαντήσει για το περί τίνος πρόκειται».
Η ίδια πρόσθεσε: «Φαίνεται πως πρόκειται για μια εταιρεία που ψαρεύει πελάτες και τώρα βοηθείται από τα μέσα ενημέρωσης».

Πάντως, η στερλίνα έκανε βουτιά πάνω από το 1% έναντι του ευρώ, δίνοντας πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη που σημείωσε τις τρεις τελευταίες ημέρες.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos