Η προεκλογική ατζέντα του Φιγιόν «ανασταίνει» τον Ολάντ

29 Νοεμβρίου 2016 15:25

Μπορεί η δημοτικότητά του να είναι ακόμα πολύ χαμηλή, όμως τις τελευταίες ημέρες οι σύμμαχοι του Φρανσουά Ολάντ αρχίζουν να πληθαίνουν.


Η νίκη του «θατσερικού» και φιλορώσου Φρανσουά Φιγιόν στην αρχηγία της Κεντροδεξιάς έχει δημιουργήσει μερικούς απρόσμενους φίλους για τον Γάλλο πρόεδρο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Από τη μία πλευρά, τα συνδικάτα εργαζομένων, τα οποία κατά τα χρόνια προεδρίας του Ολάντ έχουν βγάλει εκατομμύρια άτομα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησής του, κυρίως για τον νόμο για τα εργασιακά, έχουν βρει τώρα έναν μεγαλύτερο εχθρό στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν και βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών.

Την επομένη της συντριπτικής νίκης του στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τα μεγάλα συνδικάτα προειδοποίησαν οργισμένα ότι θα παραλύσουν τη χώρα και θα γονατίσουν τη γαλλική κυβέρνηση αν ο Φιγιόν, από τη θέση του προέδρου, υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας που σχεδιάζει. Το πρόγραμμα του πρώην πρωθυπουργού του Σαρκοζί, ο οποίος σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, Ν. Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ, εμφανίστηκε αποφασισμένος για ριζικές μεταρρυθμίσεις, προβλέπει περικοπές 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Από την άλλη πλευρά, η άνετη νίκη στις προκριματικές εκλογές ενός μεταρρυθμιστή κεντροδεξιού υποψηφίου, ο οποίος φαίνεται ότι θα νικήσει με διαφορά σε έναν 2ο γύρο απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, κανονικά θα έπρεπε να καθησυχάσει το Βερολίνο και να σταθεροποιήσει τη γαλλογερμανική φιλία.

Βερολίνο
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θα προτιμούσε τον πιο «μερκελικό» Αλέν Ζιπέ στην αρχηγία των Ρεπουμπλικάνων, φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με την προοπτική εκλογής ενός φιλορώσου πολιτικού, την ώρα που ήδη προκαλεί εκνευρισμό η προοπτική προσέγγισης Ντόναλντ Τραμπ-Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στον διπλωματικό τομέα απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα ανάμεσα στον Φιγιόν και στο Βερολίνο για την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στη Ρωσία», ανέφερε η αναλύτρια γαλλογερμανικών σχέσεων Μπάρμπαρα Κουντς. Ο Φιγιόν έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας και υποστηρίζει μια ρωσική επέμβαση στη Συρία κατά του ISIS. Ετσι ο Σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος είναι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πιο κοντά στις θέσεις του Βερολίνου.

Ο Βαλς δεν θα είναι υποψήφιος
Μετα τις φήμες που ήθελαν τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς έτοιμο να κατέβει ως υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ, ο ίδιος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αφήσει την πρωθυπουργία, εξερχόμενος από γεύμα με τον πρόεδρο. Οι στενοί συνεργάτες του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι ο Ολάντ θα είναι απευθείας υποψήφιος. Πάντως η διασπασμένη Αριστερά, με τέσσερις «αντάρτες» Σοσιαλιστές να έχουν κατεβάσει ανεξάρτητες υποψηφιότητες για τον προεδρικό θώκο, φαίνεται πως ευνοεί τον Ολάντ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos