Στα χέρια του Ματαρέλα τώρα η Ιταλία

09 Δεκεμβρίου 2016 16:05

Κορυφώνεται το πολιτικό πόκερ στη Ρώμη με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά στην Ιταλία τον ρόλο του μεσολαβητή και του ηγέτη που αναλαμβάνει την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.


Την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα ξεκίνησε χθες το απόγευμα τις διαβουλεύσεις με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, Πιέτρο Γκράσο και Λάουρα Μποντρίνι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σήμερα θα συνεχιστούν με τα μικρά κόμματα και τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, πριν από την κρίσιμη ημέρα του Σαββάτου, οπότε και θα έρθει η σειρά των μεγάλων πολιτικών κομμάτων να παρελάσουν από το Κυρινάλιο.

Υποβάλλοντας την παραίτησή του μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έδειξε πως τα παίζει όλα για όλα τονίζοντας ότι είτε θα σχηματιστεί «κυβέρνηση όλων» που θα εξαντλήσει τη θητεία είτε οι Ιταλοί θα πάνε στις κάλπες, μόλις αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του εκλογικού νόμου το νωρίτερο στις 24 Ιανουαρίου. Βέβαια μια κυβέρνηση που θα είχε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων μοιάζει αδύνατη αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία, γι' αυτό ο Ρέντσι δήλωσε πως το κόμμα του «δεν φοβάται πρόωρες εκλογές». Ωστόσο μια μερίδα του κόμματός του, αυτή που έκανε εσωτερική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό, μάλλον θα προτιμούσε να έχει περισσότερο χρόνο μέχρι τις κάλπες, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που θα προσέθετε την Ιταλία στη λίστα των μεγάλων χωρών της ΕΕ που θα πάνε το 2017 στις κάλπες (Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία). Πάντως ούτε η Κεντροδεξιά φαίνεται να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο σενάριο, αφού το συγκυβερνών κόμμα του Αντζελίνο Αλφάνο και το μπερλουσκονικό FI χρειάζονται χρόνο για να ανασυνταχθούν (βάσει των διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν είναι δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Απρίλιο).

Κερδισμένοι
Τα μόνα κόμματα που θα επωφελούνταν από μια τέτοια εξέλιξη και πιθανότατα θα ενισχύονταν στις κάλπες θα ήταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.
Προς το παρόν, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του Reuters, ο Ρέντσι απορρίπτει το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για τον εκλογικό νόμο.
Ηπια αντίδραση των αγορών
Μέχρι στιγμής οι αγορές αντιδρούν ήπια απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Παρόλο που ο Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της ιταλικής πιστοληπτικής ικανότητας, ακόμα και η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία φαίνεται ότι θα χρειαστεί διάσωση για να επιβιώσει, είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% χθες, αφού ζήτησε από την ΕΚΤ παράταση τριών εβδομάδων στο σχέδιο διάσωσής της.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos